Disse symptomer må du aldrig ignorere

En læg, der er vanvittigt øm og hævet, en afsindig hovedpine eller en følelse af at din brystkasse strammer til? Nogle symptomer er bare for farlige at negligere.
Meget voldsom hovedpine er blandt de symptomer, du aldrig må ignorere.
Meget voldsom hovedpine er blandt de symptomer, du aldrig må ignorere. Foto: Scanpix/Modelfoto

Langt de fleste gange, hvor vi mærker en smerte, bider vi den i os og tager eventuelt et par smertestillende. Da det sandsynligvis er noget, der går over af sig selv. Men i visse tilfælde er det vigtigt, at vi søger læge, fordi det kan være noget livstruende eller meget ubehageligt, der foregår i din krop.

Se 5 kræftsymptomer, kvinder ikke tænker over, på Q.dk

Kvindesitet Womenshealthmag.com har talt med forskellige læger, der kommer med deres bud på, hvilke symptomer, det er vigtigt, du reagerer på og ikke forsøger at slå hen. 

Her er seks vigtige:

1) Meget voldsom hovedpine

Har du en usandsynlig voldsom hovedpine, der ganske sikkert ikke er et tilfælde af migræne, så kan der ifølge kardiolog Elsa-Grace Giardina, direktør for Center for Women's Health ved NewYork-Presbyterian Hospital i værste fald være tale om en aneurisme i hjernen, der er bristet, så der er opstået en blodansamling. Du skal reagere hurtigt, da sådan en kan påføre svær skade i hjernen i løbet af minutter. Kald straks 112.

2) Kraftige smerter og hævelse i læggen

Er din ene læg fantastisk øm og hævet, kan du have fået en blodprop i benet. Det kan ramme selv helt unge kvinder, især hvis de ryger og tager p-piller. Suzanne Steinbaum, læge og direktør ved Heart and Vascular Institute ved Lenox Hill Hospital in New York City forklarer, at du ikke må massere på det, da det kan få proppen til at løsne sig. Gå i stedet til lægen, der skal sende dig videre til en scanning.

Sådan holder du dit hjerte sundt: Se mere på Femina.dk

3) Skarp smerte i siden af maven

Har du fået ondt i den ene side af maven og tager smerten til hen over et par dage, så kan du ifølge læge Lin Chang, ved UCLA's Center for Neurovisceral Sciences and Women's Health, have blindtarmsbetændelse. Hvis du går alt for længe med det, risikerer du, at tarmen bliver så betændt, at den sprænger. Så det er vigtigt, at du hurtigt søger læge, hvis ikke smerten fortager sig rimelig hurtigt.

4) Brystsmerter

Har du brystsmerter, der muligvis er forbigående, så kan der i værste fald være tale om et hjerteanfald. Symptomerne er ofte ikke så tydelige hos kvinder, som hos mænd, så føler du, at al luft bliver klemt ud af dig fx efter din træning samtidig med, at du føler smerte i bryst og hals og er stakåndet, så bør du straks kalde 112, forklarer kardiolog Elsa-Grace Giardina.

5) Rygsmerter og sovende tæer

Har du fået rigtigt ondt i ryggen, følelsesløshed og sovende tæer efter fysisk anstrengelse, så kan der være en disk, der trygger på spinalnerven i din ryg, siger Letha Griffin, der er ortopæd og sportsmedicinspecialist i Atlanta. Sørg for at opsøge din læge snarest, så du kan få hjælp fx i form af kraftig smertestillende og fysioterapi.

Du bliver lykkeligere af at være doven: Læs hvorfor på Femina.dk

6) Stor smerte i en tand

Har du en frygtelig smerte i en tand, når du tygger eller får noget kold på den og har du evt. allerede en plombe i den, så kan der ifølge Kimberly Harms, der er tandlæge ved St. Paul i Minnesota, være tale om en blottet nerve. Måske er der knækket noget af din tand, eller måske er emaljen eroderet. Hvis du ikke kommer hurtigt til tandlægen, så kan der gå betændelse i nerven, og den betændelse kan sprede sig.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.