Disse snacks kan du spise med god samvittighed

Det er ikke alle snacks, det er lige hensigtsmæssigt at spise i løbet af dagen. Vi guider dig til 5 sunde, der er med til at holde blodsukkeret stabilt.
Det er ikke alle snacks, det er lige hensigtsmæssigt at spise i løbet af dagen.
Det er ikke alle snacks, det er lige hensigtsmæssigt at spise i løbet af dagen. Colourbox

Du kender det sikkert. Den der periode mellem frokosten og aftensmaden, hvor de sidste timer på arbejdet lige skal overstås. Timerne kan for mange være svære at komme igennem uden lige en hurtig snack.

Men det er selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvad du putter i munden.

- Har du brug for små måltider for at holde dit blodsukker stabilt, så vær opmærksom på, hvad du spiser. Der findes mange snacks, som promoveres som sunde, men som langt fra er det, hvis du kigger på ingredienslisten, siger sundheds- og livsstilsekspert Julie Retbøll Eriksson.

Hun understreger også, at det er meget forskelligt, hvad der virker for den enkelte i forhold til at holde blodsukkeret stabilt og dermed undgå de sløve eftermiddagstimer.

- De senere år er der blevet skabt en kultur om, at jo flere små måltider jo bedre. Sådan hænger det ikke sammen. For nogen virker det at spise 3-4 lidt større måltider, mens andre har et meget følsomt blodsukker og derfor skal sørge for at få nogle små måltider i løbet af dagen for både at holde energi og humør oppe. Vi er alle sammen forskellige, så find ud af hvad det er der virker for dig, lyder hendes råd.

Ifølge Julie Retbøll Eriksson er det dog afgørende at holde sig fra raffineret sukker – det vil sige snacks, barer, sodavand eller andet, hvor der er tilsat sukker. 

- Sukker får godt nok din energi til hurtigt at stige, men ligeså hurtigt falder din energi igen, og du vil opleve at være endnu mere træt end før, du spiste sukker, forklarer hun.

Herunder kan du få inspiration til 5 sunde snacks, der holder dit blodsukker stabilt:

Gulerødder og nødder

Gulerødder er nemme at have med som snack, og hvis du køber dem økologiske, behøver du ikke engang skrælle dem - du kan nøjes med at skylle dem. Gulerødder har et højt indhold af A-vitamin, som blandt andet er vigtigt for synet. Spiser du gulerødder alene, vil du dog ikke optage A-vitaminerne, da det er et fedtopløseligt vitamin. For at optage fedtopløselige vitaminer skal du spise noget fedt, det kunne være en lille håndfuld nødder, som også stabiliserer dit blodsukker.

Fuldkornknækbrød

Fuldkornknækbrød med peanutbutter og banan er måske ikke en snack, du lige har i tasken, men det er en nem snack at lave, når du sidder på kontoret. Fuldkorn er med til at holde dig mæt i længere tid, og du vil få gode fedtstoffer og sødme fra peanutbutter og banan.

Frugt og nødder

Frugt har et naturligt indhold af frugtsukker, og for at det ikke påvirker din energi negativt, skal du spise nogle nødder til. De to ting tilsammen er med til at holde dit blodsukker stabilt.

Energibarer

Der findes rigtig mange usunde energibarer på markedet. Det er derfor vigtigt, at du finder de mærker, der laver barer uden tilsat sukker og uden diverse e-numre. De fleste sunde barer er lavet på tørret frugt og nødder, og er super nemme at have med sig, når energien daler, og snacksulten melder sig. Jeg kan for eksempel anbefale raw bite eller nákd. De smager fantastisk og er udelukkende lavet på sunde råvarer.

Banan/dadel-muffins

Banan/daddel-muffins er et nemt og sundt snackmåltid. Du kan lave en stor portion, fryse dem ned og tage 1-2 ud om morgenen, som du kan tage med på arbejde og nyde i løbet af dagen. Du kan finde opskrift på banan/dadel-muffins her. http://www.gladlivsstil.dk/sunde-eftermiddags-muffins/

Om Julie Retbøll Eriksson

Julie Retbøll Eriksson er sundheds- og livsstilsekspert med en professionsbachelor i sundhed og ernæring.

Hun står bag firmaet Glad Livsstil.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.