Disse kortuddannede får højere startløn end akademikere

Nyuddannede fra de toårige erhvervsakademiuddannelser får i flere tilfælde højere startløn end nyuddannede samfundsvidenskabelige kandidater.
ARKIVFOTO: - Der har været en tendens til at mene, at jo længere uddannelse, desto bedre og finere er det. Men de her tal viser jo, at vores studerende er eftertragtede blandt arbejdsgiverne, siger Christian Mathiasen
ARKIVFOTO: - Der har været en tendens til at mene, at jo længere uddannelse, desto bedre og finere er det. Men de her tal viser jo, at vores studerende er eftertragtede blandt arbejdsgiverne, siger Christian Mathiasen Liselotte Sabroe/Scanpix

En lang universitetsuddannelse er ikke den eneste vej til en god startløn.

Faktisk overhaler nyuddannede fra de toårige erhvervsakademiuddannelser i flere tilfælde startlønnen for nyuddannede samfundsvidenskabelige kandidater. Det viser en ny opgørelse, som Forsknings- og uddannelsesministeriet offentliggør tirsdag.

Det skriver metroxpress.

For eksempel tjener en nyuddannet el- eller vvs-installatør fra et erhvervsakademi gennemsnitligt 31.000 kroner om måneden og en nyuddannet handelsøkonom 25.000 kroner, mens kandidater fra eksempelvis samfundsfag fra Aalborg Universitet må nøjes med 24.000 kroner.

Næstformand i Danske Erhvervsakademiers Rektorkollegium Christian Mathiasen glæder sig over, at de i flere tilfælde lønmæssigt kan måle sig med lange universitetsuddannelser.

- Der har været en tendens til at mene, at jo længere uddannelse, desto bedre og finere er det. Men de her tal viser jo, at vores studerende er eftertragtede blandt arbejdsgiverne, siger han til metroxpress.

Fra tirsdag vil man på UddannelsesGuiden ug.dk kunne klikke sig ind på 'Uddannelseszoom' og sammenligne uddannelsesvalgets betydning for startløn, ledighed og en række andre parametre. Forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) siger:

- Det her redskab kan forhåbentlig være med med til at bryde den myte ned, at en lang uddannelse er det eneste rigtige. Det er det ikke for alle. Samtidig kan unge - og måske også forældrene, som kan have stor indflydelse på unges valg af uddannelse - på et mere oplyst grundlag vælge uddannelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.