Disse gener afgør, hvor gode karakterer du får i skolen

Ny forskning viser, at 62 procent af en elevs præstation kan forklares af genetiske faktorer. Generne for engagement er for eksempel vigtige.
Vores præstationer bliver påvirket af de gener, der blandt andet har betydning for motivation, personlighed og tillid. Det viser en ny undersøgelse ifølge Videnskab.dk.
Vores præstationer bliver påvirket af de gener, der blandt andet har betydning for motivation, personlighed og tillid. Det viser en ny undersøgelse ifølge Videnskab.dk. Scanpix, arkivfoto

En ny undersøgelse af mere end 11.000 par tvillinger viser, at vores gener for IQ ikke er de eneste, der påvirker vores chancer for at få gode karakterer i skolen.

Vores præstationer påvirkes også af de gener, der påvirker blandt andet motivation, personlighed og tillid. Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan tage en simpel test, der afslører DIN IQ.

De mange tvillinger i undersøgelsen – både enæggede og tveæggede – udfyldte i 16-årsalderen et spørgeskema, hvor de og deres forældre redegjorde for 83 personlighedstræk.

For eksempel hvor hårdt de arbejdede og hvor glade de var. Da de unge tog den britiske skoles afgangsprøve, sendte de deres karakterer til forskerne, der sammenholdt alle informationerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan bliver du fantastisk god til at huske

På den baggrund konkluderede de, at 62 procent af den enkelte elevs præstation kunne forklares af genetiske faktorer - og at IQ'en langt fra var den eneste faktor. Generne for engagement har for eksempel også stor betydning.

»Det er virkelig vigtigt at forstå, hvorfor børn har forskellige akademiske præstationer. De her undersøgelser viser, at der er en genetisk basis for, hvor let børn har ved at lære og hvor stor glæde, de har ved det,« siger udviklingspsykolog Kaili Rimfeld fra Kings College i London, som er en af forfatter på den videnskabelige artikel.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Kan man stole på hukommelsen?

Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.