Disney-stjerne minister i Sverige: "Troede det var en joke"

Den vel nok største overraskelse i Sveriges nye regering er udnævnelsen af kulturminister Alice Bah Kuhnke.
Eksperter undrer sig over, at Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har valgt at tildele kulturministerposten til en tidligere talkshow-vært.
Eksperter undrer sig over, at Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har valgt at tildele kulturministerposten til en tidligere talkshow-vært. Foto: JANUS ENGEL/POLFOTO

Et enkelt navn skiller sig særligt ud på den lange liste over Sveriges nye ministre, der tæller hele 24 personer.

Kun de allerfærreste havde tilsyneladende ventet, at den 42-årige tv-kendis Alice Bah Kuhnke, der startede sin tv-karriere i SVT's "Disneyklubben" og siden fik sit eget talkshow, skulle sidde i regering.

Alice Bah Kuhnke er ikke valgt til Riksdagen og meldte sig først for nylig ind i Miljöpartiet (MP). Tidligere har hun ifølge Jyllands-Posten været medlem af det borgerlige parti Moderaterna.

Ikke desto mindre skal hun nu være svenskernes minister for kultur og demokrati.

- Der troede jeg, at Löfven (statsminister Stefan Löfven) ville spille et mere sikkert kort, siger professor i statskundskab ved universitetet i Göteborg Ulf Bjereld til nyhedsbureauet TT.

Endnu mere overrasket er Aftonbladets kulturchef, Åsa Linderborg:

- Jeg troede, det var en joke, siger hun.

Expressens kulturchef, Karin Olsson, tvivler på, at den nye minister kan løfte opgaven.

- Kulturverdenen er i chok, siger kulturchefen.

Da statsminister Stefan Löfven mødte pressen efter ministerudnævnelsen fredag formiddag ville journalisterne vide, hvad hans forhold til Kuhnke er.

- Jeg har truffet Alice Bah nogle gange. Der er ingen tvivl om, at hun har en gedigen baggrund, siger statsministeren.

Efter nogle år i tv-branchen sadlede den nyudnævnte kulturminister om og engagerede sig i tænketanken Sektor3. Herefter har hun blandt andet været generalsekretær for Fairtrade.

Alice Bah Kuhnke har en svensk mor, mens faren er fra Gambia i Vestafrika. Hun er mor til tre piger og er gift med skuespilleren Johannes Bah Kuhnke.

/ritzau/TT

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.