Direktør: Derfor koster skolefotos så meget

Forretningen har svært ved at køre rundt, og i øvrigt er det skolerne selv, der ønsker, skolefotograferne kommer ud, siger direktør for Dansk Skolefoto.
Skolefotos har længe været en fast tradition i de danske folkeskoler, men nu er de til debat. Dette billede er fra 1979 og har ingen tilknytning til artiklen.
Skolefotos har længe været en fast tradition i de danske folkeskoler, men nu er de til debat. Dette billede er fra 1979 og har ingen tilknytning til artiklen. Foto: Claus Fisker/Scanpix/arkiv

I løbet af det sidste døgn har debatten om skolofoto bølget på Facebook og Avisen.dk.

Debatten startede, da skolelæreren Bibi Graver foreslog, at man burde sløjfe skolefotos, da den årlige tradition lægger et unødigt pres på fattige forældre. 

En del af kritikken gik på prisen. Det billigste foto er et klassebillede til 70 kroner, mens større pakker kan løbe helt op i 370 kroner.

Dansk Skolefoto er den største dreng i klassen, når det kommer til skolefotografer, og ifølge direktør Jesper Klausen er der en god forklaring på de høje priser. Branchen er simpelthen i knæ.

- Det koster jo at have et produktionsapparet, og resultatet under bundlinjen skulle jo helst ikke være rødt. Men hvis påstanden er, at priserne på skolofotopakkerne er ublu høje, fordi de onde skolefotofirmaer skal tjene en masse penge, så er det en ommer. Mange af de store aktører gennem tiden er gået nedenom og hjem, siger Jesper Klausen.

Synd og trist hvis man ikke har råd til billeder

Jesper Klausen forstår dog godt, at det ikke er særlig sjovt, hvis man som en af de få ikke har råd til billederne.

- Jeg kan da godt se, at hvis der er 25 børn i klassen, og det er 23, som er interesseret i billederne, og der så er to hjem, der ikke har råd, så kan det skabe noget gruppepres. Det er selvfølgelig rigtig synd og trist, men jeg ved ikke hvad vi skal gøre ved det, siger Jesper Klausen og henviser til, at selvom man ikke køber billederne, så kan man gratis downloade en thumbnail på internettet.

Iøvrigt er Jesper Klausen en kende uforstående over for kritikken. Det er nemlig skolerne selv, der ønsker at fotograferne kommer ud. Tidligere har fire skoler meldt fotografer i skoletiden fra, men de har efterfølgende ombestemt sig. Bibi Graver foreslog i sit indlæg i går, at forældre selv kunne kontakte fotograferne i stedet for at fotograferne kom ud til skolerne.

- Det er en beslutning, som den enkelte skole må gøre op med sig selv.

Det er altså skolerne, der er interesserede i, at I kommer ud, og I presser ikke på nogen måde på for at komme?

- Vi er jo tilstede, fordi vi er inviterede og opfylder et behov fra forældrenes side om at modtage nogle billeder. Det er ikke os, der inviterer os selv, siger Jesper Klausen.

Skolefoto deler vandene

På Facebook har debatten om skolefotos i den grad delt vandene. 

Nogle ser som Kirsten skolefotos som et minde for livet, som man nødigt vil undvære.

- Det er da synd for børnene, jeg er selv glad for mine skolefotos, og mine børn er også glade for deres. Det er en bid af deres skoletid. Det kan man da ikke bare droppe. Så må man finde en eller anden måde at betale på, skriver Kirsten på Avisen.dk's Facebookside.

Andre ser især en god grund til at fjerne fotograferne fra de danske folkeskoler, hvis det går udover ressourcesvage børn og forældre.

- Da det ofte er nogle fuldstændigt håbløse fotos, skolefotograferne tager, ville jeg græde tørre tårer over det. Og når der tilmed er en god social grund til at droppe billederne, kan jeg kun bifalde ideen, skriver Lars på Avisen.dk's Facebookside.

Deltag selv i debatten i opslaget nedenfor.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.