Direktør: Der er job til alle, der vil ha' et

Der er arbejde nok til alle ledige, som har den rette indstilling. Det mener direktør for stort uddannelses-firma, der giver jobgaranti.
Der er job til alle arbejdsløse med den rette indstilling. Det mener direktør Peter Laursen. 
Der er job til alle arbejdsløse med den rette indstilling. Det mener direktør Peter Laursen.  Foto: Mathias Løvgreen Bojesen /Scanpix.

Der er så meget gang i hjulene i Danmark, at der er job til alle ledige. I hvert fald dem, der gider og har den rette indstilling.

Det er budskabet fra Peter Laursen. Han er direktør for Dekra Danmark. Det er en privat kæde af AMU-centre, der samlet set er landets største udbyder af uddannelse til chauffør, og som gerne vil have ledige på transportkurser.

- Der er i bogstaveligste forstand arbejde nok til dem, der gerne vil have have et job, og som er klar til at tænke anderledes eller opgive tanken om drømmejobbet, siger Peter Laursen til Avisen.dk.

Der er altså ifølge direktøren ingen grund til, at der det seneste år konstant har været omkring 105.000 ledige - fraregnet dem der er i aktivering.

- Inden for uddannelse af chauffører kører vi jobgaranti-kurser, hvor vi står inde for, at der er arbejde efter et afsluttet forløb. Vognmændene skriger nu på chauffører, og de frygter, at der kommer til at mange 4.000 chauffører inden for få år, siger Peter Laursen.

Han vurderer, at det ikke bare er inden for transport, at ledige sagtens kan få job.

- Man kunne også godt give ledige en jobgaranti efter afsluttede kurser inden for eksempelvis rengøring, lagerarbejde og metalindustri, siger Peter Laursen.

Handler om lediges indstilling

Ifølge Peter Laursen vil langt de fleste ledige kunne komme i job, hvis de har den rette indstilling.

- Det handler for mange ledige om, at de skal indstille sig på at tænke utraditionelt, siger Peter Laursen, og uddyber:

- Man skal som ledig være klar til at gå over i andre brancher og give slip på tanken om drømmejobbet.

- På uddannelse hos os har vi for eksempel haft en bankmand, der blev fyret efter at have siddet i kassen i 20 år. Han er nu buschauffør og er glad for det job.

Han oplever, at det ikke er alle ledige, der gider et arbejde.

- Det er ikke alle, der vil arbejde. Der er krav om, at man skal stå op om morgenen, se nogenlunde ud og give den en skalle i otte timer. Det er der nogle, som ikke er klar til, siger Peter Laursen i et interview med Berlingske i dag.

For nemt at sige nej

Peter Laursen vurderer over for Avisen.dk, at det er alt for nemt for ledige at at afvise arbejde.

- Der er ledige som uden at få problemer med jobcenteret udebliver fra jobsamtaler. Det er et priviligeret land, hvor man på den måde kan sige nej til arbejde, siger Peter Laursen.

Han mener, at jobcentrene burde være bedre til at rådgive ledige og lægge pres på dem.

- Jobcentrene siger, at de ikke vil tvinge nogen. Og man skal selvfølgelig heller ikke tvinge en arbejdsløs til at blive flyttemand, hvis han har dårlig ryg. Men jobcentrene kunne godt motivere ledige mere, siger Peter Laursen.

Vil ikke håne ledige

Nogle arbejdsløse vil opfatte Peter Laursens budskab om, at der er job til alle, som en hån. Som endnu en arbejdsgiver, der træder på dem. Så hvad er hans budskab til de ledige, som forgæves har søgt hundredvis af job?

- Min hensigt er ikke at træde på nogen. Jeg vil bare gøre opmærksom på, at med de rette værktøjer, og hvis jobcenteret er parat til at kigge nye veje, så er der job at få, siger direktøren, og fortsætter:

- Og det handler ikke om den her karikatur på job, hvor man skal samle skrald på strandene.  Men det handler om, at man som ledig efter en måned eller to, kigger andre veje end lige efter drømmejobbet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.