Dinoer var høje på psykedeliske svampe

Dinosaurer har sandsynligvis spist svampe, der har bevidsthedsudvidende effekter på de dyr, der smager på dem, siger en forsker efter fundet af et afslørende stykke rav.
Dinoer var nogle værre hippier. I hvert fald tyder noget på, at fortidsøglerne ofte væltede skæve rundt på psykedeliske svampe.
Dinoer var nogle værre hippier. I hvert fald tyder noget på, at fortidsøglerne ofte væltede skæve rundt på psykedeliske svampe. Scanpix / arkiv

Dinosaurerne var høje på psykedeliske stoffer mange millioner af år før mennesket ifølge et nyt studie.

I et rav-fossil har man nemlig fundet svampen meldrøje, en græsparasit, der har giftige og bevidsthedsudvidende effekter på de dyr, der smager på den mørke svamp. Det skriver LiveScience ifølge Videnskab.dk.

Meldrøje-svampen var forløberen for LSD, og mennesker, der spiser rug inficeret med meldrøje får kraftige muskelspasmer og hallucinationer.

Læs også hos Videnskab.dk: Se en kæmpedinosaur blive samlet på ét minut

Nu viser det sig, at meldrøje har påvirket græsspisere siden dinosaurerne. Ravstykket fra Myanmar indeholder et perfekt bevaret stykke meldrøje på toppen af en græstype, som voksede for omkring 100 millioner år siden.

Ingen ved, hvornår meldrøje først angreb græs, men begge fossiler i ravstykket minder om moderne arter, fortæller hovedforfatter og professor i zoologi George Poinar fra Oregon State University til LiveScience.

»Det indikerer at psykedeliske forbindelser fandtes tilbage i kridttiden. Hvilken effekt de har haft på dyrene er svær at sige, men jeg tror bestemt, dinosaurerne spiste det her græs,« siger George Poiner til LiveScience.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sådan finder du dinosaurer i Danmark

Se enestående arkæologisk udgravning i billeder

Forskers sexvideo set over 3 millioner gange

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.