Dine hade-politikere viser sig tit i dit Facebook-feed

Facebooks nyhedsstrøm er blevet beskyldt for at give os et snævert mediebillede, der passer sammen med vores egen holdning. Men virkeligheden er en anden.
Selvom du ikke er enig med Joachim B. Olsen, Ole Birk og de andre fra Liberal Alliance, kan budskaber fra partiet sagtens dukke op i dit nyhedsfeed på Facebook
Selvom du ikke er enig med Joachim B. Olsen, Ole Birk og de andre fra Liberal Alliance, kan budskaber fra partiet sagtens dukke op i dit nyhedsfeed på Facebook Foto: SCANPIX arkiv

Af Videnskab.dk

I flere år har samfundsforskere advaret om, at sociale medier luller os ind i en osteklokke og polariserer den offentlige debat.

Men et ny studie tyder på, at det langt fra står så slemt til, som mange forskere havde frygtet. Nyhedsstrømmen på Facebook viser os nemlig ikke kun information og holdninger, som vi selv er enige i – vi bliver også udsat for helt andre dagsordener, når vi tjekker seneste nyt på Facebook, viser undersøgelsen ifølge Videnskab.dk.

- Kritikere har i flere år sagt, at nyhedsstrømmen på Facebook kun viser os information, som passer til vores egen politiske overbevisning – og at vi på den måde ryger ind i en slags osteklokke. Men den nye undersøgelse tyder på, at Facebook-brugerne rent faktisk bliver eksponeret for et bredere udsnit af politiske holdninger, end man kunne have forventet, siger lektor og sociolog Anders Blok fra Københavns Universitet.

Han forsker i digital kommunikation, men har ikke været en del af den nye undersøgelse, som er lavet af Facebooks egne forskere.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag testen - er du klog nok til universitetet?

Det kan måske lyde som ren reklame for Facebook at lave en undersøgelse, som viser, at det sociale medie eksponerer os for et relativt bredt udsnit af nyhedsbilledet.

Uafhængige forskere påpeger da også, at studiet har visse begrænsninger, men undersøgelsen er publiceret i det højt ansete videnskabelige tidsskrift Science, tjekket af andre forskere og baseret på data fra 10,1 millioner amerikanske Facebook-brugeres trafik.

Forskerne når blandt andet frem til, at gennemsnitligt 29 procent af de nyhedshistorier, som forsøgsdeltagerne blev eksponeret for på Facebook, ikke var på linje med brugerens egen politiske overbevisning.

- Det er første gang, vi har været i stand til at kvantificere disse effekter. Man skulle tro, at hvis der var en 'osteklokke', ville man ikke blive udsat for nogen modstridende indformationer, men det er ikke tilfældet her, siger Eytan Bakshy, som er data-forsker ved Facebook og har stået bag undersøgelsen til New York Times.

Læs også hos Videnskab.dk: Debatterne på Facebook er alt for pæne

Baggrunden for studiet er, at stadig flere mennesker får adgang til nyheder via sociale medier.

Tendensen har fået flere forskere til at frygte, at vi får et mere snævert indblik i mediebilledet – et fænomen, som er blevet døbt ekkokammer-effekten, med henvisning til at vi kun ’hører’ ekkoet af vores egne holdninger på de sociale medier.

- Det er en udbredt antagelse blandt samfundsforskere, at det er vigtigt for demokratiet, at man snakker med folk, man er politisk uenig med, og læser nyheder, som ikke passer til ens egne holdninger. Derfor har det været en frygt, at medier som Facebook kunne føre til demokratiske problemer, fordi de skaber et ekko-kammer.

- Men denne her undersøgelse tyder på, at vi ikke behøver være så bekymrede - folk bliver faktisk eksponeret for meget forskelligt indhold og forskellige holdninger på Facebook, siger postdoc Thomas Leeper fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Læs også på Videnskab.dk:

Blir man 1 dårligr skribent af at brue facebook og sms?

Dine Facebook-billeder kan ende som porno i Ekstra Bladet

Se det, før du tror det: Fisk æder fugl i luften

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.