Dine gamle apparater ripper dig: Lægger tusindvis af kroner på elregningen

Jo ældre tørretumbleren, computeren, fryseren og tv-skærmen i hjemmet er, jo større er risikoen for, at de koster dyrt på elregningen.
- En gennemsnits parcelhushusstand med børn kunne med en elpris på 2,20 kroner spare op til 4.000 kroner om året i strøm ved at udskifte alle elektriske maskiner og apparater til dagens mest energivenlige, siger civilingeniør Signe Christensen fra Energistyrelsen. 
- En gennemsnits parcelhushusstand med børn kunne med en elpris på 2,20 kroner spare op til 4.000 kroner om året i strøm ved at udskifte alle elektriske maskiner og apparater til dagens mest energivenlige, siger civilingeniør Signe Christensen fra Energistyrelsen.  Foto: Scanpix arkiv

Jo ældre tørretumbleren, computeren, fryseren og tv-skærmen i hjemmet er, jo større er risikoen for, at de koster dyrt på elregningen.

Det viser beregninger fra Energistyrelsen på baggrund af de data, som styrelsen har om apparater og deres alder i de danske husstande.

Det skriver Politiken lørdag.

- En gennemsnits parcelhushusstand med børn kunne med en elpris på 2,20 kroner spare op til 4.000 kroner om året i strøm ved at udskifte alle elektriske maskiner og apparater til dagens mest energivenlige. Det vil sige, hvis man udskifter alle hvidevarer, skifter al belysning til led og køber det mest strømbesparende tv, støvsuger med mere, siger civilingeniør Signe Christensen fra Energistyrelsen til Politiken.

Selv om det vil være for dyrt at udskifte alle apparater, kan det være en god ide at finde husstandens strømslugere, så man kan vurdere om de skal udskiftes eller slukkes, når de ikke er i brug.

For eksempel bruger en gennemsnitlig vaskemaskine strøm for 486 kroner, eller 221 kilowatt-time (kWh), per år, mens den mest energieffektive maskine på markedet kun forbruger 246 kroner (112 kWh) om året. En typisk kummefryser ude i hjemmene bruger med 261 kWh årligt også dobbelt så meget strøm, som den behøver.

I dag fås en kummefryser på 240 liter, som kun trækker 127 kWh ud af elnettet, så en udskiftning sparer husstanden 279 kroner årligt.

Trods producenternes anstrengelser bliver de enkelte husstandes elregninger ved med at være næsten lige høje, påpeger professor ved Statens Byggeforskningsinstitut Kirsten Gram-Hanssen. Mens produkternes strømforbrug er tæt på halveret, er strømforbruget ifølge tal fra Dansk Energi kun faldet med 3 procent i lejligheder og godt 10 procent i parcel- og rækkehuse på ti år.

Det skyldes blandt andet, at det er nemmere at få nye apparater ind i hjemmet, end at få de gamle ud. Udviklingen af elektronik går så hurtigt, at det kan være svært for forbrugerne at regne ud, hvilke apparater der er de store syndere, mener hun.

- Nogle steder er det kummefryseren eller cirkulationspumpen, men andre steder kan det være routeren, så de manglende besparelser skyldes ikke, at folk er blevet for dovne, når det handler om at spare, men snarere, at det er blevet meget kompliceret, siger Kirsten Gram-Hanssen til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.