Din gamle båndafspiller kan være penge værd

Selvom din gamle Walkman ikke syner af meget, kan den meget vel være guld værd i de rigtige hænder.
En spolebåndafspiller som denne vil formentlig kunne aftvinge respekt, når du inviterer hifi-feinschmeckeren på besøg.
En spolebåndafspiller som denne vil formentlig kunne aftvinge respekt, når du inviterer hifi-feinschmeckeren på besøg. Foto: Colourbox/free

De fleste danskere har allerede taget afsked med den gamle LP-samling og sat kassevis af dvd'er, bånd og cd'er på loftet.

Men der er stadig enkelte entusiaster derude, som sætter pris på lyden af en knasende pick-up på en 40 år gammel LP-plade.

Og det er samtidig en pris, som kan gøres op i kroner og ører.

Hos eBay-selskabet Den Blå Avis har man i de senere år oplevet en øget interesse fra kunder, som er villige til at punge ud for denne type "retro"-elektronik, oplyser kommunikationschef i eBay Denmark, Sofie Lund.

Søgninger på "pladespillere" er for eksempel steget med 23 procent siden 2013, og "LP"er" er steget med 19 procent i samme periode, hvor man også kan se en stor interesse for radio'er.

Sofie Lund er selv overrasket over, at kunderne tilsyneladende også flokkes om båndoptagere og smalfilmsudstyr, hvor stigningen i antal søgninger er på henholdsvis 23 og 17 procent.

- Vi har set det med for eksempel LP'er og pladespillere gennem nogle år nu, men når båndoptagere og smalfilmsudstyr nu følger med, tyder det på, at der stille og roligt tegner sig en modvægt til digitaliseringen. Der er i hvert fald folk, der hylder retro og nostalgi - også inden for elektronik, siger hun.

Og denne kundegruppe er vel at mærke en lille og kræsen kundegruppe, vurderer Lars Pynt Andersen, som er lektor og ph.d. ved Syddansk Universitet.

Han har blandt andet forsket i forbrugeradfærd og mener, at interessen for båndoptagere lægger sig i slipstrømmen på LP'ens renæssance i de senere år.

Med kassettebånd har man taget nostalgien og forkærligheden for "retro"-elektronik et skridt videre, siger Lars Pynt Andersen.

- Kassettebånd er trendy, og det er til trods for, at det er noget værre bras i forhold til lydkvaliteten. Men for den specifikke målgruppe er den dårlige lyd en del af charmen. Det er ren nostalgi, siger Lars Pynt Andersen, som mener, at kassettebåndet allerede gennemlever sin anden ungdom i forskellige storbyer som London og Berlin, hvor det er ganske hipt at lytte til "mix-tapes".

- Som symbol har kassettebåndet allerede fundet vej til T-shirts og iPhone-covers, og nu ser vi også grupper, som bruger teknologien som en del af deres subkultur, hvor det handler om at gøre sig utilgængelige for det brede publikum. Til det formål passer kassettebåndet perfekt, fordi så få af os stadig ejer en kassettebåndafspiller, siger han.

Han mener, at interessen for kassettebånd er et urbant fænomen, som særligt de yngre dyrker. En dyr iPhone får ikke nær så meget opmærksomhed i det miljø som en tung og velholdt Sony Walkman.

Men det betyder ikke, at vi vil se en industri af nye Walkmen og forældet elektronik. Man skal snarere betragte retro-produkterne som antikviteter.

Fakta om retro-elektronik:

I de rigtige hænder kan japansk mekanik fra mærker som Teac og Sony være guld værd.

Har du for eksempel gemt din solidt byggede, såkaldte solenoide-betjente båndafspiller, beklædt med børstet stål på loftet, er det måske på tide at finde den frem igen.

Selv hvis den er i stykker, kan den være værd at restaurere til glæde for den rette kassette-nørd.

Det er ikke det billige konfirmand-anlæg til 1500 kroner med plastik-knapper, som målgruppen længes efter, men formentlig et tungt monstrum, der stadig emmer af detaljerigdom og byggekvalitet.

Vil du selv gå dine gemmer igennem, skal du ifølge Lars Pynt Andersen lede efter mærker som Akai, Teac og Sony fra 80'erne og 90'erne.

Har du en spolebåndoptager stående, skal den gerne være af mærket National-Panasonic, Technics, Philips eller Teac.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.