Diætist: Du skal spise nødder hver dag
Nødder er sunde, og det er en rigtig god idé af spise en håndfuld hver dag.
Nødder er noget nær den perfekte spise, og de kan blandt andet hjælpe dig med at holde dig sund og slank.
Nødder er noget nær den perfekte spise, og de kan blandt andet hjælpe dig med at holde dig sund og slank. Scanpix


De er sukkerfri, saltfri, glutenfri og proppet med sundt fedt, kostfibre og proteiner. Hvad er der tilbage at ønske? Nødder er noget nær den perfekte spise, og de kan blandt andet hjælpe dig med at holde dig hjertesund og holde fedtet fra taljen.

Studier har fx vist, at mandler ligefrem kan fjerne mavefedtet og på den måde trimme din figur. Det er det monoumættede fedt i mandlerne, der har en gunstig effekt på det fedt, der sætter sig på maven. Effekten gælder formentlig også for nødder i øvrigt, så er du ikke den store fan af mandler, kan du vælge at guffe netop de nødder, som du holder mest af.

På Søndag.dk får du en oversigt over, hvad mandler, paranødder og andre nøddetyper konkret indeholder og gør for din krop.

Diætist Rikke Lunau Storm spiser selv mange nødder til hverdag. Både til morgenmad, som snack og som ingrediens i en salat.

- Det er en rigtig god idé at flette nødder ind i din hverdag. De er en god kilde til protein, indeholder ikke kolesterol, kun lidt mættet fedt og i stedet en masse af det hjertevenlige fedt, monoumættet fedt, som er med til at reducere det dårlige kolesterol og støtte det gode kolesterol, forklarer Rikke Lunau Storm, der driver virksomheden Frk. Sund.

Læs på Søndag.dk, hvorfor du skal spise nødder efter træning.

Spis nødder til alle måltider

Det er nemlig heller ikke kun frugt og grøntsager, der er de bedste kilder til antioxidanter. Særligt pekannødder, valnødder, hasselnødder og pistacienødder er rige på de gode antioxidanter, som beskytter kroppens celler.

- Tænk på, at nødder egner sig til rigtig mange forskellige ting, og at du faktisk kan spise dem til alle måltider og mellemmåltider. Selv putter jeg valnødder og pekannødder på min havregrød om morgenen sammen med friskskåret æble og brun farin. Som mellemmåltid bruger jeg ofte mandelsmør på en mad eller spiser yoghurt med hjemmelavet mysli. Om aftenen indgår der også tit mandler eller nødder, siger diætisten, der kommer med en konkret opskrift:

- Prøv for eksempel at vende pekannødder eller valnødder i lidt olivenolie, sirup og salt og bag dem i ovnen i ca. 10 min. Lad dem køle ned, hak dem og drys over din salat.

Undgå forarbejdede nødder

Nødder er suverænt sundest i deres naturlige udgave. Forarbejdet mad mister ofte meget af det gode næringsindhold og bliver tilsat uhensigtsmæssige kemikalier under produktionen for eksempel for at få den rigtige konsistens.

- Derfor skal du være opmærksom på at holde igen med nødder, der på en eller anden måde er forarbejdet. De kan være saltede, olieristede, honningristede, glaserede og dyppet i chokolade, siger diætisten.

Mange af dem bliver langt mere kalorierige og er dermed ikke længere den sunde snack, du måske går efter. Er du glad for ristede nødder, er det bedre at riste dem selv, fordi du selv kan sørge for, at nødderne bliver ristet i en god olivenolie, og fordi du kan selv styre mængden af salt.

- Rist nødderne på en varm pande i 5-10 minutter ved lav varme. Eller put dem i ovnen ved 140 grader på et stykke bagepapir i 5-10 minutter alt afhængig af, hvilke nødder du bruger, så får du en sund og naturlig snack, råder diætisten.

Redaktionen, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.