DI: Forbrugere og virksomheder får gavn af WTO-aftale

Lavere toldsatser i ny WTO-aftale for it-produkter ventes at give både mere eksport og billigere fladskærme.
Forbrugere kan se frem til billigere it-udstyr, mens virksomheder kan se frem til mere eksport efter en udvidelse af en frihandelsaftale om informationsteknologi under WTO.
Forbrugere kan se frem til billigere it-udstyr, mens virksomheder kan se frem til mere eksport efter en udvidelse af en frihandelsaftale om informationsteknologi under WTO. Foto: www.colourbox.com/free

En ny aftale under Verdenshandelsorganisationen, WTO, vil betyde mere eksport for danske virksomheder og billigere fladskærme for forbrugerne.

Det vurderer Dansk Industri (DI), efter at aftalen om informationsteknologi er blevet offentliggjort fredag eftermiddag.

- For danske virksomheder er det her en rigtig vigtig aftale, for den betyder, at vi nu kan sælge mere elektronisk udstyr toldfrit til det meste af verden, fortæller seniorchefkonsulent ved DI Peter Bay Kirkegaard i en pressemeddelelse.

Aftalen, som er en udvidelse af en allerede eksisterende frihandelsaftale på området, indholder den største toldreduktion i 20 år. Afgifter bliver fjernet på 201 it-produkter.

- Det gavner selvfølgelig vores eksport af medicinsk udstyr, men også den brede underskov af danske virksomheder, der afsætter alle mulige former for elektroniske produkter, som er omfattet af aftalen, siger Peter Bay Kirkegaard.

Aftalen berører ifølge DI direkte dansk eksport af elektroniske varer for omkring 14 milliarder kroner, hvilket er mere end Danmarks samlede vareeksport til Syd- og Mellemamerika.

Den øgede frihandel vil åbne op for mere eksport af danske teknologier, da priserne på grund af de afskaffede afgifter bliver lavere.

Omvendt vil danskere ifølge DI også få mulighed for at importere billigere fladskærme, GPS-udstyr og spilkonsoller.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.