DI advarer Christiansborg: Pas på med at låse jer fast på enkeltkrav

DI sender i Politiken Søndag en direkte appel til Folketingets partier om at møde konstruktive op til 2025-forhandlingerne, når finansloven er forhandlet på plads.
Foto: Scanpix

Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad, advarer kraftigt partierne imod at låse sig fast på enkeltstående krav, når Folketingets partier skal forhandle 2025-planen, som det var tilfældet med Liberal Alliances topskattekrav i efterårets kuldsejlede forhandlingsforløb.

- Et enkelt instrument og et enkelt virkemiddel kan aldrig blive målet i sig selv. Målet må være velstanden, velstandsløftet og dernæst diskussionen af, hvordan vi kommer derhen. Der er en del forskellige veje, siger Karsten Dybvad til Politiken Søndag.

Direktøren, der i 00'erne var departementschef i først Finansministeriet og dernæst Statsministeriet, har forståelse for, at kravet om topskattelettelser stod helt centralt for Liberal Alliance i valgkampen og de efterfølgende forhandlinger om Venstre-regeringens grundlag. Men når der ikke er flertal for en bestemt løsning, er det nødvendigt at bøje af, mener han:

- Når man så forhandler - det er i hvert fald sådan, jeg har oplevet det - må man acceptere og forvente, at man ikke kan få ting igennem, når der ikke er flertal blandt dem, man forhandler med. Så må man tænke over, hvad man så kan få. Tænke over, hvad det bedste resultat kan blive ud fra de synspunkter og mandater, man repræsenterer, siger Karsten Dybvad til Politiken Søndag.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, opfordrer Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til at lytte til appellen fra Dansk Industri.

- Nu har jeg kun været i politik i 5 år. Men jeg brugte da 10 år inden da på at forhandle internationale aftaler. Hvis man tropper op med ultimative krav og ikke kan få dem igennem, må man jo finde en anden vej, siger Jakob Ellemann-Jensen til Politiken Søndag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.