DF vil ikke tage våben fra hjemmeværnsfolk

Vi må tjekke, om regler er fulgt i våbenrøveri hos hjemmeværnsmand, mener DF's forsvarsordfører Marie Krarup.
Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: SOFIA BUSK/POLFOTO

Hjemmeværnet skal ikke fjerne våben fra deres medlemmer, fordi gerningsmanden ved weekendens terrorangreb i København skød med et fuldautomatisk gevær af typen M95, som var stjålet ved et hjemmerøveri hos en hjemmeværnsmand.

Det siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup. Hendes kollega fra Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, vil forbyde hjemmeværnsfolk at opbevare våben i hjemmet.

- Man skal undersøge, hvad der er sket, om man har fulgt forskrifterne og så se, om forskrifterne er gode nok. Det er soleklart. Men jeg støtter ikke et generelt forbud. Hvis der er problemer, kan man overveje at stramme reglerne, siger Marie Krarup.

Ifølge hjemmeværnet opbevarer 4328 hjemmeværnsfolk våben hjemme i dobbeltsikrede våbenskabe. De skal være uddannet, bestå en årlig kontrolskydning og ellers opbevare deres våben efter bestemmelserne.

Hjemmeværnet kontrollerer løbende, hvordan våben opbevares, og medlemmer må aldrig have ammunition hjemme.

Hjemmeværnet skulle under Den Kolde Krig bekæmpe invasionsstyrker fra Warszawapagten sammen med hæren.

Nu bevogter hjemmeværnsfolk danske militærlejre i Afghanistan, ligesom hjemmeværnet lavede politiopgaver ved weekendens terrorangreb.

- Skal hjemmeværnet stadig have våben hjemme?

- Hjemmeværnets opgaver er blevet anderledes efter Den Kolde Krig. Men netop deres opgave med politiopgaver ved et terrorangreb viser, at det måske netop er en idé, at de stadig har våben, siger Marie Krarup.

Hun finder det fornuftigt, at hjemmeværnsfolk ikke både må opbevare våben og ammunition sammen i hjemmet. Som reserveofficer har hun haft våben hjemme, men der gælder meget strenge regler, påpeger hun.

- Man skulle have våbnet adskilt i hoveddele. Det var ikke a piece of cake, siger Marie Krarup.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.