DF: Vi politikere skal ikke blande os i ligeløn

Dansk Folkeparti bakker op om regeringens forslag om at droppe ligeløns-statistikker.
At man dropper de kønsopdelte lønstatistikker vil mindske bureaukratiet for de små virksomheder, som i forvejen har meget at se til, mener ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti Karina Adsbøl. 
At man dropper de kønsopdelte lønstatistikker vil mindske bureaukratiet for de små virksomheder, som i forvejen har meget at se til, mener ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti Karina Adsbøl.  Foto: Fra ft.dk

Danmarks næststørste parti ser ikke noget problem i, at regeringen nu lægger op til at droppe de kønsopdelte lønstatistikker for små virksomheder, der skulle skabe mere åbenhed om lønforskelle mellem mænd og kvinder.

Lovforslaget har de seneste dage mødt massiv kritik, og eksperter mener, det er et tilbageskridt for ligestillingen i Danmark.

Men sådan ser Dansk Folkeparti ikke på det.

- Jeg ser det ikke som et tilbageskridt for ligestillingen på arbejdsmarkedet. Jeg ser det tværtimod som om, man letter nogle byrder for virksomhederne, der er pålagt af den tidligere regering, siger ligestillingsordfører Karina Adsbøl (DF).

SF’s ligestillingsordfører Trine Schøning Torp er lodret uenig:

- Ligeløn kommer ikke af sig selv. Der skal skabes gennemsigtighed og åbenhed, og det kan lønstatistikkerne være med til at skabe, siger Trine Schøning Torp (SF).

Det skal ikke løses af politikerne

I V-regeringens lovprogram fremgår det, at man ønsker at annullere reglerne om offentlige kønsopdelte lønstatistikker for mindre virksomheder. Reglerne skulle skabe åbenhed omkring lønforskelle mellem mænd og kvinder i virksomheder med mindst 10 ansatte.

Og Dansk Folkeparti bakker regeringen op om forslaget.

- Det vil mindske bureaukratiet for de små virksomheder, som i forvejen har meget at se til. Som arbejdsgiver giver man jo løn efter kvalifikationer, og man kan jo altid forhandle løn. At man offentliggør lønstatistikker vil ikke resultere i mere ligeløn mellem mænd og kvinder, mener Karina Adsbøl.

Hun synes ikke, at politikerne skal blande sig i virksomhedernes fordeling af løn mellem kønnene.

- Det kan godt være, der er nogle udfordringer for ligestillingen på arbejdsmarkedet, men det skal ikke løses af politikerne. Det er en diskussion mellem arbejdsmarkedets parter, fastslår Karina Adsbøl.

Blæser på ligestilling

Reglerne om kønsopdelte lønstatistikker for mindre virksomheder blev vedtaget sidste år af den forrige regering og skulle udøves fra 2016. Før var det kun pålagt virksomheder med over 35 ansatte at fremlægge lønforskelle mellem kønnene.

Reelt set har de små virksomheder endnu ikke nået at fremlægge statistikkerne, før regeringen nu vil tilbage til de gamle regler.

Og det er at blæse på ligestillingen, mener SF.

- Danmark har mange små virksomheder. Hvis vi går tilbage til de gamle regler, så er der jo rigtig mange virksomheder, der ikke er dækket af reglerne. Det vil sige, vi får et misvisende billede, siger ligestillingsordfører Trine Schøning Torp fra SF.

Hun mener modsat Dansk Folkeparti, at det er nødvendigt, at politikerne blander sig i kampen for at opnå ligeløn:

- Vi har en 40 år gammel ligelønslov, men vi har stadig ikke ligeløn. Der er et paradoks i, at kvinder i dag er foran på uddannelsesniveauet, men stadig tjener mindre end mændene. Det sender et signal om, at kvinders arbejde er mindre værd, bare fordi de er kvinder, siger Trine Schøning Torp.

Ligeløn på arbejdsmarkedet

Det tjener mænd mere end kvinder i Danmark

  • Målt på forskel i bruttoløn

2014: 17,1 procent

  • Lønforskellen, når der er korrigeret for mænd og kvinders forskellige fordeling på uddannelse, erhvervserfaring, sektor, branche og arbejdsfunktion mm:

2013: 7 procent

Mens gabet i bruttoløn har været faldende over de sidste år, har den korrigerede lønforskel ikke rykket sig.

Kilder: Danmarks statistik, SFI

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.