DF-vælgere til Løkke: Sundhedspolitikken er ikke god nok!

Statsministerens hjemmebane, sundhed og ældrepleje, er under voldsom beskydning fra vælgerne fra regeringens største støtteparti.
Lars Løkke (V) får prygl af DF-vælgerne. De er utilfredse med regeringens sundheds- og ældrepleje-politik til trods for at Dansk Folkeparti selv har bakket op om bl.a. finansloven.
Lars Løkke (V) får prygl af DF-vælgerne. De er utilfredse med regeringens sundheds- og ældrepleje-politik til trods for at Dansk Folkeparti selv har bakket op om bl.a. finansloven. Arkivfoto: Keld Navntoft/Scanpix

Lars Løkke Rasmussen har god grund til at være bekymret for tiden.

For vælgerne fra regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, er svært utilfredse med, hvordan regeringen har håndteret områderne ældrepleje og sundhed.

Det viser en måling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4 og Avisen.dk.

Med karakteren 2,2 på 12-skalaen rangerer de vælgere, som stemte Dansk Folkeparti ved seneste valg, Løkke-regeringens indsats for ældrepleje og sundhed suverænt lavest blandt regeringens støttepartier.

Karakteren 2,2 er desuden faretruende tæt på en dumpekarakter, og det er skidt nyt for en i forvejen presset statsminister.

Sundhedspolitik står DF-vælgerne meget nær. Men det er også statsministerens hjemmebane, og derfor er det dybt problematisk for ham, at DF-vælgerne er så utilfredse med regeringens arbejde for sundhed og ældrepleje. Det vurderer politisk analytiker i DR Nyheder, Bjarne Steensbeck.

- Løkkes valgkamp handlede i høj grad om sundhed. Sundhed var noget af det, der skulle være et af hans projekter. Men det er en dagsorden, han kæmper med Dansk Folkeparti om. Og hans projekt er også at få vælgere tilbage fra DF, da han har afleveret vælgere til DF i stor til, påpeger han.

Vælgere raser over nedskæringer

I efteråret indgik regeringen en finanslovsaftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om et løft til sundhedsområdet og mere fokus på ældre. Til det formål blev der afsat 3,4 milliarder kroner i 2016.

Men de mange penge lader ikke til at have påvirket vælgernes opfattelse af regeringens indsats på sundhed og ældrepleje.

En forklaring på det er, at de flere penge til ældre og sundhed kommer samtidighed med, at kommunerne er blevet pålagt en lang række af krav om besparelser. Det vurderer Eva Sørensen, der er professor i offentlig administration ved RUC:

- Der er ingen tvivl om, at nedskæringer i kommunerne, som i høj grad er der, hvor ældre og sundhed har hjemme, er medvirkende til, at ældre og sundhed får en lav karakter blandt DF’s vælgere, siger hun og tilføjer:

- Det er farligt for Løkkes regering, at DF’s vælgere er så utilfredse med hans regerings håndtering af ældrepleje og sundhed.

Partitoppen undrer sig

Hos partitoppen i Dansk Folkeparti vækker vælgernes dom over regeringens indsats for sundhed og ældrepleje imidlertid undren.

Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) fremhæver, at Dansk Folkeparti jo netop selv har været med til at stemme de forslag igennem, som skal tilføre midler til ældrepleje og sundhed:

- Det undrer mig jo lidt, i og med vi har givet mange midler ved første finanslov, og faktisk givet flere penge til ældre og sundhed end i flere år, siger hun og tilføjer:

- Jeg håber da, at vælgerne får en anden opfattelse, når vi kommer ud og får gjort nogle af de ting, som vi faktisk har sat midler af til.

Sundhedsordføreren afviser samtidig, at det omstridte omprioriteringsbidrag, der lagde op til store besparelser i kommunerne, kan være en forklaring på de utilfredse vælgere.

Omprioriteringsbidraget er efter rundspørgens afslutning blevet taget delvist af bordet igen efter en aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.