DF-ordfører vil arbejde for "alle ufødtes ret til at leve"

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt har svaret foreningen Retten til Liv, at hun vil arbejde aktivt for et Danmark, der beskytter alle ufødtes ret til at leve. Hun er dog stadig tilhænger af den fri abort, siger hun til Avisen.dk.
Liselott Blixt (DF) vil arbejde aktivt for et Danmark, der beskytter alle ufødtes ret til at leve - men er ikke imod abort.
Liselott Blixt (DF) vil arbejde aktivt for et Danmark, der beskytter alle ufødtes ret til at leve - men er ikke imod abort. Foto: Mathias Bojesen /Scanpix

Mangeårigt medlem af Folketinget og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, har erklæret, at hun vil arbejde aktivt for et Danmark, der beskytter alle ufødtes ret til at leve.

Det har hun gjort i en kandidat-test, som foreningen Retten til Liv har lavet. Foreningen kæmper for at afskaffe den fri abort og for at forsvare ufødte fostres ”ukrænkelige ret til livet”. Derfor har de stillet folketingskandidaterne tre spørgsmål om abort og offentliggjort svarene på hjemmesiden Stem for livet.

Liselott Blixt har tilføjet følgende kommentar til sit svar: ”Dog med undtagelsen af fostre som vil blive født med så store handicap, at det vil give barnet store smerter.”

Ordføreren siger dog til Avisen.dk, at hun ikke er modstander af kvinders ret til abort:

- Det er vigtigt, at vi ikke bruger abort som prævention, og at vi får prævention til unge mennesker, siger hun om sin holdning til abortspørgsmålet.

Tidligere i dag er Venstres Kristian Pihl Lorentzen kommet i uføre, efter han foreslog, at kvinder selv skulle betale tredje gang, de fik foretaget en abort. En udtalelse han hurtigt trak tilbage.

Liselott Blixt, hvis du vil arbejde for alle ufødtes ret til at leve, så betyder det vel, at moderen ikke har ret til at få en abort?

- Nej, nej. Det er dig, der tolker det sådan.

Vil hindre abort – ikke forbyde

Retten til Liv har stillet tre spørgsmål til folketingskandidaterne:

1: Mener du, at abort er et etisk problem?

2: Vil du arbejde for at begrænse antallet af aborter?

3: Vil du arbejde aktivt for et Danmark, der beskytter alle ufødtes ret til at leve?

Liselott Blixt har svaret ja til alle tre spørgsmål.

- Nogle af de der spørgeskemaer er jo lavet sådan, at uanset hvad du svarer, bliver du hængt op på et eller andet. Og jeg siger, at jeg gerne vil arbejde for, at man hindrer abort. Det er ikke noget med, at jeg er imod abortloven. Det er bare for at sige, at jeg synes, det er bedst for kvinden og for det ufødte barn, at man undgår det, siger ordføreren til Avisen.dk.

- Mange kan få psykiske problemer med det, det er jo ikke for sjov, og derfor skal man hindre det. Det har intet at gøre med at være for eller imod, forklarer hun.

Partifæller svarer nej

Hendes svar står i modsætning til blandt andet partifællerne Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup, der har svaret nej til det tredje spørgsmål. De har givet følgende kommentarer:

Nej: DF er tilhænger af fri abort, men arbejder på, at kun få kvinder gør brug heraf. Der er mange præventionstyper, så abort må være undtagelsen. (Pia Kjærsgaard)

Nej: Jeg mener ikke, man skal fratage kvinder muligheden for abort. (Peter Skaarup.)

Samtlige 55 kandidater fra den røde blok, som har deltaget, har svaret nej.

Når jeg hænger fast ved det, er det fordi, at de stiller tre spørgsmål, og man har mulighed for at svare – som rigtig, rigtig mange gør – at man mener abort er et etisk problem, at man gerne vil begrænse aborter, men at man ikke vil arbejde for at beskytte alle ufødtes ret til at leve.

- Jeg vil da ikke skrive, at jeg ikke vil beskytte dem. Jeg vil altid beskytte dem. Det er jo ligesom, hvis du stiller det der spørgsmål: Er du holdt op med at slå din kone?

Vi ved jo begge to, hvad den her forening går ind for og hvilken dagsorden, de håber at sætte. Når man snakker om fri abort før 12. uge, er det jo ufødte fostre, som lige nu ikke har retten til at leve. Det er moren, der har retten til sin egen krop. Hvis du er enig i, at moren har den ret, så har du vel svaret forkert på spørgsmålet?

- Det synes jeg ikke. Jeg har tolket det anderledes, end du gør. Jeg arbejder for, at man kan undgå abort, det er det. Jeg gør da ikke det modsatte, siger Liselott Blixt.

Dansk Folkepartis handicapordfører Karina Adsbøl, svarer ligesom Liselott Blixt, at hun vil arbejde aktivt for et Danmark, der beskytter alle ufødtes ret til at leve, ”Dog med undtagelse af stærkt skadede fostre som vil blive født med så store skader, at det vil give store smerter for barnet.”

Fem kandidater fra Konservative og samtlige kandidater fra Kristendemokraterne har svaret ja til alle tre spørgsmål.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.