DF: Kæmper for ældremilliarden som en del af omprioritering

Brug velfærdsflertallet, lyder opfordringen til Dansk Folkeparti.
- Vi gik jo til valg på at lave en kommunal udligning. Vi tør godt tage ansvar for at omprioritere. Det er bare vigtigt at vide, hvad der omprioriteres til, siger ansk Folkepartis finansordfører, René Christensen (bagerst th.)
- Vi gik jo til valg på at lave en kommunal udligning. Vi tør godt tage ansvar for at omprioritere. Det er bare vigtigt at vide, hvad der omprioriteres til, siger ansk Folkepartis finansordfører, René Christensen (bagerst th.) Foto: Scanpix/arkiv

64 procent af Dansk Folkepartis egne vælgere afviser i en ny undersøgelse et forslag til det såkaldte omprioriteringsbidrag, der kan ende med at trække omkring syv milliarder kroner ud af kommunerne frem til 2019 for i stedet at bruge dem på alt fra skattelettelser, asyludgifter og andre dele af det offentlige.

Et forslag, som Dansk Folkeparti lige nu selv er i gang med at forhandle hjem med regeringen.

Bekymringen fra vælgerne tager Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, dog roligt.

- Hvis man spørger til at fjerne så mange milliarder fra velfærden, vil DF-vælgeren ikke være enig, siger René Christensen, inden han forklarer:

- Vi gik jo til valg på at lave en kommunal udligning. Vi tør godt tage ansvar for at omprioritere. Det er bare vigtigt at vide, hvad der omprioriteres til, siger han.

Ældremilliard på bordet

René Christensen forklarer, at forslaget i sin nuværende form betyder, at den pose penge, kommunerne skal opgive i det såkaldte omprioriteringsbidrag, kan bruges på ”alt det, 90 mandater vil” – alt fra skattelettelser til asyludgifter.

- Og det er meget problematisk, siger René Christensen, der i de igangværende finanslovsforhandlinger derfor har et konkret krav til regeringen for at sikre velfærd til vælgerne.

- Vi er i gang med at kæmpe for en ældremilliard, som også skal udmøntes i forhold til demografi, og hvor de ældre bor. Og i forbindelse med omprioriteringen for 2017, 2018 og 2019 prøver vi jo også nu at ramme det ind på en måde, siger René Christensen.

Fra pædagogernes forening, BUPL, lyder der også en klar opfordring til Dansk Folkeparti om at sikre den offentlige velfærd.

- Vi har en parlamentarisk situation på Christiansborg, hvor der er et såkaldt velfærdsflertal blandt partierne. Hvis partierne fra rød blok går sammen med Dansk Folkeparti, kan de redde den kommunale velfærd, siger formand Elisa Bergmann.

Fakta: Omprioriteringsbidrag

Bliver planerne om omprioriteringsbidraget vedtaget, skal kommunerne i 2017, 2018 og 2019 årligt aflevere én procent af kommunens driftsudgifter til staten. Det er allerede vedtaget, at kommunerne næste år skal betale 0,2 procent til staten. Pengene vil regeringen så bruge til andre områder, som dog endnu ikke er udpeget. I alt vil kommunerne skulle spare omkring syv milliarder. Det har Kommunernes Landsforening (KL) blandt andet regnet på.

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.