DF indrømmer: Det går vist ikke så godt med at få syge væk fra kontanthjælp

Den del af aftalen, der hander om at få syge væk fra kontanthjælp, inden kontanthjælpsloftet rammer, er ikke lige blevet færdig, forklarer Dansk Folkepartis Bent Bøgsted.
Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti vil i løbet af efteråret se på, om der skal gøres mere for at få syge væk fra kontanthjælp inden 1. oktober.
Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti vil i løbet af efteråret se på, om der skal gøres mere for at få syge væk fra kontanthjælp inden 1. oktober. Foto: Scanpix

Syge skal ikke være på kontanthjælp. Sådan lød det gang på gang fra Dansk Folkeparti, da de stemte for kontanthjælpsloftet. Men beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted vil ikke give nogen garanti for, at de syge når væk fra kontanthjælp, inden loftet rammer 1. oktober.

- Vi havde en aftale med ministeren om, at der skulle arbejdes på at sikre, at dem der er syge, skal videre i systemet, og ikke bare bliver placeret vedvarende på kontanthjælp. Den del er vi ikke færdige med, så langt er vi ikke kommet med ministeren endnu, siger han til Avisen.dk.

Mange syge strander på kontanthjælp, fordi de hverken kan få førtidspension, fleksjob, ressourceforløb eller revalidering. Men det var netop meningen, at kommunerne skulle rydde op og få de syge væk fra kontanthjælp og over på andre ydelser. Det understregede Dansk Folkeparti flere gange, da kontanthjælpsloftet blev vedtaget.

Men det går ikke helt så godt som planlagt, indrømmer Bent Bøgsted.

- Jeg har desværre indtryk af, at kommunerne ikke lige er gået i gang med det helt store tiltag over for dem, der er syge, endnu, siger han.

Beskæftigelsesministeriet har sendt en vejledning ud til kommunerne om, hvordan de skal fortolke de nye regler.

- Jeg er ikke helt klar over, om den vejledning som ministeren har sendt ud, er nok, det skal vi have set på her i løbet af efteråret.

Men der er jo kun tre måneder til, at kontanthjælpsloftet træder i kraft?

- Det er jeg fuldstændig klar over, men jeg kan ikke sige mere nu, siger Bent Bøgsted.

De andre har klokket i det

Når det er så svært for syge at komme væk fra kontanthjælps, skyldes det ifølge Dansk Folkeparti den reform af førtidspension og fleksjob, som blev vedtaget under den tidligere socialdemokratiske regering.

- Den spænder ben for at få ændringer igennem for de syge, der er placeret på kontanthjælp. Den reform er Dansk Folkeparti ikke med i, understreger Bent Bøgsted.

Men da I stemte for kontanthjælpsloftet vidst I jo godt, at det var meget svært at få fleksjob og førtidspension på grund af den reform?

Jo jo, det er jo rigtigt nok. Men vi ønsker et loft over, hvor meget man kan få i kontanthjælp. Så kan vi jo ikke sige, at fordi de andre har klokket i det, kan vi ikke deltage i noget som helst. Sådan er spillet jo ikke, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.