DF: Grønlændere og færinger skal omfattes af værnepligt

Det er en udmærket strategi, regeringen har lagt frem for Arktis, mener DF. Men værnepligt bør indgå.
- Det vil sikre, at flere grønlændere og færinger fik en forsvarsmæssig uddannelse. Og nogle af dem ville måske fortsætte i Forsvaret og dermed blive en stor gevinst for især søværnet, som løser mange opgaver i det arktiske område, siger Marie Krarup.
- Det vil sikre, at flere grønlændere og færinger fik en forsvarsmæssig uddannelse. Og nogle af dem ville måske fortsætte i Forsvaret og dermed blive en stor gevinst for især søværnet, som løser mange opgaver i det arktiske område, siger Marie Krarup. Foto: Scanpix arkiv

Modsat unge danske mænd er grønlændere og færinger ikke forpligtet til at møde op til Forsvarets Dag - det, der tidligere hed session.

Grønland og Færøerne er nemlig ikke omfattet af værnepligt, men det skal der laves om på, mener Dansk Folkeparti, der derfor har tænkt sig at tage sit flere år gamle forslag med, når der efter sommer skal være forhandlinger om en ny strategi for Arktis.

Regeringen har fremlagt en analyse og en række anbefalinger til den strategi mandag, og forsvarsordfører Marie Krarup (DF) erklærer sig enig i udspillets overordnede linjer.

- Det vil sikre, at flere grønlændere og færinger fik en forsvarsmæssig uddannelse. Og nogle af dem ville måske fortsætte i Forsvaret og dermed blive en stor gevinst for især søværnet, som løser mange opgaver i det arktiske område, siger hun.

Marie Krarup fremhæver også, at der vil være god brug for personer med erfaring som værnepligtige i det hjemmeværns-inspirerede korps af frivillige, som der er planer om at oprette i Grønland.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.