DF-formand: Blå bloks 2025-forhandlinger vil bryde sammen

Tiden kommet til først en fælles 2025-aftale mellem Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl.
"Blokopdelingen bliver mere og mere kunstig, som tiden går," siger Kristian Thulesen Dahl.
"Blokopdelingen bliver mere og mere kunstig, som tiden går," siger Kristian Thulesen Dahl. Foto: Uffe Weng/Scanpix/arkiv

Blå bloks 2025-planer vil bryde sammen.

Sådan lyder spådommen fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Han forud for partiets årsmøde i weekenden givet interview til Politiken og Berlingske.

- Jeg har meget svært ved at se, at det her efterår ender i en eller anden forkromet, stor forbrødring i den her såkaldte blå blok. Jeg har simpelthen svært ved at se det, siger Kristian Thulesen Dahl (DF) til avisen.

Til Berlingske siger partiformanden, at blå blok er fortid.

Det samme gælder for så vidt rød blok. Nu er tiden kommet til først en fælles 2025-aftale mellem Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne, og siden et mere formaliseret samarbejde mellem de tre partier på den anden side af et folketingsvalg, lyder opfordringen fra DF-formanden. Måske endda et regeringssamarbejde.

- Blokopdelingen bliver mere og mere kunstig, som tiden går, siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

- For mig handler det mere om, at vi får et gennembrud for den her tanke og får kastet en lille granat ind i hver af blokkene, end det er en diskussion omkring poster, siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske. 

Han peger på, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne i løbet af de seneste år flere gange har tilnærmet sig hinanden.

- DF og S taler meget bedre sammen i dag, end vi gjorde for godt og vel et år siden. Det skal vi have bygget op til noget større, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

I hans optik er det i for høj grad de små partier med de afgørende mandater, der får lov til at sætte den store dagsorden. Han har set det med de Radikale, som fik lov til at sætte retningen for Helle Thorning-Schmidts regering. Og han ser det nu med Liberal Alliance, som står fast på en lettelse af topskatten.

- Uanset om Liberal Alliance kun sidder med opbakning til deres politik fra syv til ti procent af befolkningen, så får de ligesom de Radikale lov til at diktere, hvad det hele skal handle om. Og det kan de kun få lov til, fordi vi i de store partier ikke finder sammen," siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen "ser det som et konstruktivt indspark".

- For os er de politiske mål og resultater det altafgørende. Og vi vil gerne kvittere for, at DF så klart melder ud, at de er mere optaget af at lave fornuftige politiske aftaler end at holde hånden under Lars Løkke Rasmussen for enhver pris, siger Nicolai Wammen til Berlingske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.