DF: "Det er ikke så vigtigt, hvad Johanne mener og tror"

Enhedslisten dikterer ikke, hvilken retning Dansk Folkeparti kigger i dagpenge-spørgsmålet
- Spørgsmålet er, om det er klogt, at noget så vigtigt som dagpenge skal bygge på et flertal, der skal være så smalt som muligt. Det skal være så bredt som muligt, siger René Christensen.
- Spørgsmålet er, om det er klogt, at noget så vigtigt som dagpenge skal bygge på et flertal, der skal være så smalt som muligt. Det skal være så bredt som muligt, siger René Christensen. Foto: Scanpix/arkiv

Dansk Folkeparti giver nu Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten svar på tiltale.

Den politiske leder af venstrefløjspartiet langede lørdag kraftigt ud efter Kristian Thulesen Dahl og co., da hun indtog talerstolen ved Enhedslistens årsmøde på Grønnemose Skole i Gladsaxe.

- Det er dig, der har vagten nu. Enhver forringelse af vilkårene for vores børn, vores studerende, mennesker med handicap, mennesker, der er ramt af sygdom og vores ældre falder direkte tilbage på dig. Kristian Thulesen Dahl, vi holder øje med dig, sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Men det får ikke Dansk Folkeparti til at ryste i bukserne, siger partiets finansordfører René Christensen.

- Nu tror jeg ikke sådan lige, at Enhedslisten kan presse Dansk Folkeparti, siger han.

Kan man ikke sige

Hun siger, at enhver forringelse falder tilbage på jer. Er det fair?

- Nej, det kan man ikke sige. Det falder altid tilbage på dem, der er med til at lave flertal, siger René Christensen.

Et af de punkter, som Enhedslisten særligt vil teste Dansk Folkeparti på, er dagpenge. Der er lagt op til sværdslag af de større, når Dagpengekommission om kort tid skal aflevere sine anbefalinger til fremtidens dagpengesystem. DF har modsat Venstre længe selv meldt ud, at partiet er villig til at finde flere penge, hvis et nyt dagpengesystem kræver netop det.

Men fra talerstolen lød det spydigt fra Johanne Schmidt-Nielsen: "lad os se, om Thulesen Dahl mener det, når han siger dagpengeforbedringer og tryghed for lønmodtagerne.”

EL ikke så vigtige

Det lyder ikke helt som om Johanne Schmidt-Nielsen stoler på jer på dagpengeområdet?

- Hvis jeg skal være helt ærlig - og det skal ikke lyde hovski-snovski – så betyder det ikke så meget for os, hvad Enhedslisten mener og tror. Det er ikke så vigtigt for os. Men der er ingen tvivl om, at dagpengene er rigtigt vigtige – også for os, siger René Christensen og forklarer, at et dagpengesystem skal have værdi for både arbejdsgiver og arbejdstager.

Men kan Johanne Schmidt-Nielsen regne med jer i et velfærdsflertal uden om Lars Løkke Rasmussen?

- Spørgsmålet er, om det er klogt, at noget så vigtigt som dagpenge skal bygge på et flertal, der skal være så smalt som muligt. Det skal være så bredt som muligt.

Så betyder Enhedslisten vel også noget, hvis det skal ende med et stort, bredt forlig?

- Ja, men hvis Enhedslisten lægger op til, at det her kun skal gå i en retning… Altså vi kigger jo bredt rundt for at finde 90 mandater, og det er bestemt ikke Enhedslisten, der dikterer hvilken retning, vi kigger rundt i. Men vi håber, det kan blive en bred aftale.

Stol på os

Men hvad er svaret til Enhedslisten så, når de stiller spørgsmål ved jeres vilje til dagpengeforbedringer og tryghed for lønmodtagere?

- Det kan man stole på. Vi ønsker et dagpengesystem, der skal have værdi. Alt for mange vælger det her ’forsikringssystem’ fra. Vi skal have et fleksibelt arbejdsmarked, hvor man i fællesskabet er med til at holde hånden under en gruppe i en kortere eller længere periode, når man er uden for arbejdsmarkedet, siger René Christensen.

Rapporten fra kommissionen ventes at blive offentliggjort i oktober.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.