DF bremser debat om dagpenge

Dansk Folkeparti spænder ben for snart at få en debat i Folketinget om dagpenge. Det er meget skuffende, når vi nu er enige om kursen for dagpengene, mener Enhedslisten.
Dansk Folkespartis formand, Kristian Thulesen Dahl, afviser at tage en debat snart i Folketinget om dagpenge. 
Dansk Folkespartis formand, Kristian Thulesen Dahl, afviser at tage en debat snart i Folketinget om dagpenge.  Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix.

Dansk Folkeparti vil gerne spendere mere på dagpengene. Men partiet vil ikke bakke op om at få en snarlig debat i Folketinget om midlerne til dagpenge.

- Det er skuffende, at Dansk Folkeparti ikke vil bakke op om hurtigt at få debat i Folketinget om dagpenge-systemet. Partiet er jo ellers kommet med nogle rimeligt klare meldinger på, hvad det ønsker, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen til Avisen.dk.

Finn Sørensen forklarer, at Enhedslisten har fået SF og Alternativet med på et krav om at få en såkaldt hasteforespørgsel i Folketinget. Det vil sige en hurtig debat om et hedt emne.

Forespørgslen kunne blive afholdt onsdag 21. oktober. Det vil sige to dage efter, at dagpengekommissionen har spillet ud mandag 19. oktober.

- Men desværre bliver det nok ikke til noget. Dansk Folkeparti vil ikke være med til at rejse sådan et krav, og så er opbakningen for lille i Folketinget til at få debatten, konstaterer Finn Sørensen.

Arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti bekræfter over for Avisen.dk, at partiet ikke vil bakke om ønsket om en hasteforespørgsel. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har i stedet skrevet til Enhedslisten, at man ikke vil modsætte sig en debat, og at man gerne tager den senere.

Tre partier vil samme vej

- Det er ærgerligt, at Dansk Folkeparti ikke vil være med, når vi nu er enige om nogle helt grundlæggende ting i forhold til indretningen af fremtidens dagpengesystem, siger Finn Sørensen.

Han peger på, at Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten er enige om følgende:

  • Der skal bruges flere penge på dagpenge.
  • Det skal være langt nemmere at genoptjene retten til dagpenge.
  • Dagpengene skal samlet set forbedres og ikke forringes.

Finn Sørensen mener, at timingen vil være rigtig god, hvis man på Borgen får en debat hurtigt, efter at kommissionen er kommet med sine anbefalinger til dagpenge.

En hurtig debat ville betyde, at Folketinget kunne sende et kraftigt signal til Venstre-regeringen, før regeringen kommer med sit udspil til et nyt system for dagpenge.

- Kernespørgsmålet i forhold til dagpenge er jo, hvem der er med på at tilføre systemet flere penge. Der er jo ingen grund til at regeringen skal sidde og fedte med pengene i sit udspil, hvis regeringen på forhånd ved, at der er et klart konstateret flertal for at bevilge flere midler, forklarer Finn Sørensen.

- Derudover vil partierne under en hasteforespørgsel kunne fortælle regeringen, hvad de mener om kommissionens anbefalinger, tilføjer Finn Sørensen.

Flertal: Brug mere på dagpenge

Under åbningsdebatten i Folketinget torsdag meldte Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, klart ud, at partiet gerne vil bruge flere midler på dagpenge.

Udmeldingen fra S giver mulighed for et flertal i Folketinget for at bruge mere på dagpenge-systemet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) derimod gjorde det under debatten torsdag klart, at han ikke ønsker at tilføre systemet flere penge.

Forslaget om en hasteforespørgsel

Enhedslisten har bedt Folketingets partier om at få opbakning til en hasteforespørgsel. Det vil sige en hurtig debat i Folketinget om et hedt emne.

Enhedslistens forslag, der får opbakning fra SF og Alternativet, lyder:

"På vegne af Enhedslisten skal jeg hermed, med henvisning til Folketingets forretningsorden § 21 stk. 4 anmode om afholdelse af en hasteforespørgsel med følgende ordlyd:

Hvad kan ministeren oplyse om konsekvenserne af dagpengereformen for de ledige og for samfundet, og hvad vil ministeren gøre for at sikre tilstrækkelige midler til et trygt og solidarisk dagpengesystem."

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.