Dette skal du IKKE svare på til jobsamtalen

Det er bestemt ikke alt, du behøver svare på til en jobsamtale - flere ting må arbejdsgiveren faktisk heller ikke spørge om.
Det er bestemt ikke alt, du behøver svare på til en jobsamtale
Det er bestemt ikke alt, du behøver svare på til en jobsamtale Foto: Colourbox

Når du efter at blive valgt ud - formentlig blandt en stor bunke ansøgere - sidder til jobsamtalen, gælder det om at gøre det bedste indtryk.

Det betyder dog også ofte, at du beredvilligt svarer efter bedste evne på alle de spørgsmål, som den måske kommende chef stiller.

Men det behøver du slet ikke.

Der er nemlig en lang række ting, som arbejdsgiveren ikke bør spørge om, da det ved et afslag kan så tvivl om diskrimination og forskelsbehandling. 

ADVODAN har samlet en liste med de ting, du med ro i sindet kan lade være med at svare på.

Helbred

Din kommende arbejdsgiver må kun stille spørgsmål om helbred, der har relevans for den stilling, du søger. Bliver du spurgt om antallet sygedage, eller om du har en alvorlig sygdom, er det ulovligt.

Graviditet

Arbejdsgiveren må som udgangspunkt gerne spørge ind til, om du er gravid eller har planer om at blive det. Men han eller hun må ikke tillægge det nogen betydning. Derfor er der som udgangspunkt heller ingen grund til at komme ind på dette under samtalen.

Fagforening

Det er helt okay, hvis du til en samtale bliver spurgt, om du er medlem af en fagforening og hvilken. Men arbejdsgiveren må ikke kræve, at du er medlem af en bestemt for at blive ansat.

Religion og seksualitet

Der er ingen grund til at tale om din religiøse overbevisning, din seksualitet eller politiske ståsted. Arbejdsgiveren overtræder nemlig loven om forskelsbehandling, hvis han eller hun fravælger dig på baggrund af dine svar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.