Dette skal du ikke gøre, hvis du vil leve et langt liv

Fire overraskende måder du forkorter dit liv på. Du kan heldigvis gøre noget ved det med det samme.
Busser og biler er ikke kun farlige, hvis de rammer dig. Pendling til og fra jobbet er nemlig en af de ting, der risikerer at forkorte dit liv.
Busser og biler er ikke kun farlige, hvis de rammer dig. Pendling til og fra jobbet er nemlig en af de ting, der risikerer at forkorte dit liv. Colourbox / Modelfoto

Du synes måske, du lever sundt, for du både motioner, spiser sundt og ryger ikke, men det er desværre ikke garanti for et langt liv. Mange mennesker dør ofte af nogle helt almindelige dagligdags ting, som vi ikke regnede med.

Er et langt liv arveligt? Læs mere på søndag.dk

Du stresser over de mindste ting

Hører du til dem, der stresser over en uhøflig fremmed i butikskøen, eller du bliver hidsig over, at manden har købt det forkerte kød til aftenens middag, ja så er du desværre også i risikozonen for at udvikle højpotent stress og dermed ligge dig selv tidligere i graven, end det ellers var meningen for et ellers sundt og rask menneske.

- Hvis du altid tillægger de mindste problemer stor stress, så skaber du over tid store helbredsmæssige problemer for dig selv. Kronisk stressede mennesker er dem, der er i størst risiko for at dø først. Derfor, sørg for at sætte alt i det rette perspektiv. Spørg dig selv på en skala fra 1-10, hvor 10 svarer til at leve i en krigszone, hvor stressfuldt er dette så, forklarer læge Carolyn Aldwin fra Center for Healthy Aging ved Oregon State University til Good Housekeeping.

Du går for tidligt på pension

Mange ønsker måske at gå på pension for at undgå den stress, der kan følge med arbejdslivet. Forskning fra Harvard School of Public Health viser imidlertid, at mennesker der har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet har større risiko for at få et slagtilfælde eller et hjerteanfald i det første år af deres otium. Det drejede sig om hele 40 procent i forhold til dem på deres egen alder, der stadig var på arbejdsmarkedet. Venter man med at gå på pension, så har man også mindre risiko for at blive ramt af demens, fordi hjernen arbejder mere og mere alsidigt, når man er i job. Derfor er det bedre at gå ned i tid eller for eksempel engagere sig i frivilligt arbejde. Studier har også vist at mennesker, der fortsætter med at arbejde efter den egentlige pensionsalder, ofte er gladere og mere tilfredse end andre.

Du pendler mere end 30 minutter hver dag

Kører du frem og tilbage midt i myldretiden, så er der også stor sandsynlighed for, at du er blandt dem, hvor blodtrykket og blodsukkeret stiger. Der er også større sandsynlig for, at du udvikler angst og depression og i det hele taget er mere utilfreds med dit liv. Det er måske ikke muligt at finde et job tættere på hjemmet, men det kan være en fordel at tage en snak med chefen om at få fleksible arbejdstider eller eventuelt arbejde hjemme, hvis det er et job, hvor du har mulighed for det. Hvis det ikke er muligt, så skal du arbejde med dit åndedræt. Lange dybe indåndinger får stressen til at sænke sig.

Otte veje til et bedre selvværd. Læs mere på q.dk

Du har ikke nogen venner på jobbet

Vi ved godt, at det er skadeligt at sidde ned hele dagen på jobbet, men har du ikke kollegaer, som du kan snakke eller have gode kollegaskaber med, så er det lige så skadeligt. Forskning hos American Psychological Association har påvist, at der er større dødelighed blandt dem, der ikke har sociale relationer på arbejdspladsen.

Af Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.