Dette siger du IKKE til dine nyskilte veninde

Det kan være rigtigt svært for alle, når vennerne går igennem den store krise, som en skilsmisse er. Derfor skal du også vare din mund, før du taler.
Det kræver fintfølelse og empati at trøste en nyskilt ven eller veninde.
Det kræver fintfølelse og empati at trøste en nyskilt ven eller veninde. Foto: SCANPIX arkiv

Af Annette Aggerbeck, Q, Aller Media

Vi reagerer forskelligt, når vores venner bliver skilt. Nogle mennesker bliver berøringsangste og møder de skilsmisseramte med en mur af tavshed eller undgår dem i en periode, idet de håber, det hele falder til ro og finder et leje, hvor man så kan komme på banen igen. Andre kommer til at tage parti og danne fælles front med den ene af de fraskilte parter. 

Mange venskaber er blevet ødelagt på den konto, mener psykoterapeut Henriette Boysen. Ifølge hende kan det kan være svært at navigere i venners skilsmisse af flere grunde.

- Det kan være en udfordring at forholde sig til éns venner på en god måde, hvis årsagen til skilsmissen er utroskab, fordi der ofte er kraftfulde følelser af svigt og sårethed involveret. Det er desuden også svært, når der er mange konflikter, og begge parter åbent fortæller om dem, siger Henriette Boysen og fortsætter:

- Det er vigtigt at være opmærksom på, at intensiteten i de mange følelser i begyndelsen af et skilsmisseforløb aftager med tiden, og at de involverede måske ikke ville sige de samme ting, som de siger, når de står midt i det allersværeste, tre måneder senere. Derfor er det bedste, man kan gøre, at lytte uden at virke vurderende eller tage parti, siger hun.

Så længe afholder kvinder sig fra sex efter en skilsmisse

Du skal være ovenpå

Et godt råd er ikke at lade sig rive med af deres følelseskaos, for det tjener dem ikke godt, at dem, de betror sig til, er lige så følelsesmæssige som dem selv. De har mere brug for at få ro på.

- Det vigtigste er, at man fornemmer, hvad den anden har brug for at høre. Lad dig ikke overvælde af egen frygt eller et behov for at trøste for ikke at mærke smerten selv. For så kan du komme til at sige noget uindfølende. Som regel er det ikke gode råd, man har brug for, men bare at blive lyttet til, siger Henriette Boysen.

Skilsmisseadvokat: Dette er grunden til at folk bliver skilt

Følgende ni ting ønsker dine fraskilte venner ikke at høre dig sige ifølge Henriette Boysen:

1) ”Det skal du nok komme over”
Du tager ikke højde for, at det menneske, du sidder over for, er oversvømmet af følelser og har brug for bare at være i netop de følelser.

2) Så slap du af med ham
Selv om din veninde måske synes, det er godt at blive skilt, er det en dårlig idé at sige det. Det kan få din veninde til at skamme sig over at have valgt ham.

3) ”Der er helt sikkert en anden til dig”
Man bliver ikke nødvendigvis skilt for at finde en anden. Måske er det din egen frygt for at være alene, der taler.

4) ”Børnene kommer til at klare det fint. Se bare på alle de andre skilsmissebørn”
Der findes næppe en forælder, der ikke er ulykkelig over, at familien bliver splittet ad ved en skilsmisse. Så bagatellisér ikke hendes følelser.

5) ”Det er jeg ked af at høre. Har du set en god film for nylig?”
Du har svært ved at rumme din venindes smerte og giver dig til at tale om noget andet. Men din veninde har brug for en, der vil lytte og bare være der.

6) ”I har jo også haft det svært i mange år”
Det kan opfattes, som om du har set, at forholdet ikke gik, længe før din veninde selv har indset det. Det er ikke rart for hende.

Barn efter en skilsmisse: Det skulle min mor og far have gjort

7) ”Jeg håber, du har hyret en god advokat”
Du fokuserer på, at skilsmisse er lig med krig, og går op i retfærdighed. Men du kan ikke fikse din venindes smerte eller magtesløshed.

8) ”Har I nu givet det en chance?”
De færreste bliver skilt, uden at de har kæmpet for forholdet. Derfor virker spørgsmålet som en fornærmelse. Du blander dig desuden i noget, der ikke kommer dig ved, for du skal vel ikke vurdere, hvor meget din veninde skal kæmpe for sit ægteskab, før hun giver op?

9) ”Har I tænkt på børnene?”
Vi bliver som regel længere i et ulykkeligt ægteskab, når der er børn involveret. I en skilsmisse er man ofte så præget af nederlagsfølelser, at det sidste, man har brug for at høre, er, at man ikke slår til.  

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.