Dette parti ville udlandsdanskere dømme ude

Ét parti er særlig upopulært blandt udlandsdanskerne, viser en undersøgelse.
Hvis udlandsdanskerne kunne stemme, ville det rykke omkring fem mandater ved folketingsvalget
Hvis udlandsdanskerne kunne stemme, ville det rykke omkring fem mandater ved folketingsvalget Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/ Scanpix

Omkring 200.000 danskere bor i udlandet og må derfor ikke stemme til folketingsvalget torsdag. Men selvom de kunne, er der særligt et parti, som ikke ville få meget ud af det.

- Dansk Folkeparti står ret dårligt blandt udlandsdanskerne, hvis man sammenligner med, hvor mange stemmer de står til at få i Danmark.

Det siger generalsekretær Anna Marie Dalgaard fra organisationen Danes World Wide. De har spurgt 2.465 udlandsdanskere, hvad de ville stemme, hvis de måtte.

Og ligesom i Danmark er Venstre og Socialdemokratiet de største partier. Men det tredjestørste parti i Danmark er kun det sjette største parti hos danskerne i udlandet. Det forklarer generalsekretæren fra Danes World Wide med, at det er en særlig type mennesker, der søger ud.

- De fleste udlandsdanskere i dag er moderne og globalt orienterede mennesker. Mange af dem er gift med en udlænding. Derfor vil de have andre værdier end dem, Dansk Folkeparti står for, fortæller Anne Marie Dalgaard.

Det går stik imod det billede udlandsdanskeren Bent Ewald har tegnet i medierne. Han har brugt en mindre formue på kampagner for at få danskerne til at stemme Dansk Folkeparti. Men undersøgelsen viser, at kun 7,2 procent af udlandsdanskerne er enige med ham.

Det skyldes, at danskerne i udlandet selv er indvandrere og derfor sympatiserer med andre indvandrere, mener valgforsker Rube Stubager.

- De her mennesker har selv rejst væk og er fremmede i et nyt land. Derfor bryder de sig ikke om den politik, DF fører, siger han.

Radikale og LA er hottest

Det er også grunden til, at Radikale Venstre og Liberal Alliance står rigtig godt blandt udlandsdanskerne, lyder det fra Rune Stubager. Ifølge undersøgelsen ville hele 15,7 procent stemme radikalt og 12,8 procent ville sætte krydset ved Liberal Alliance, som begge er partier, der er meget globalt orienteret.

- Begge partier er åbne for udlændinge og har en vælgerskare som, i modsætning til Dansk Folkepartis, er højtuddannet. Det er også det, der kendetegner udlandsdanskerne, fortæller Rune Stubager.

At De Radikale er særlig populære skyldes også, at de har talt netop udlandsdanskernes sag.

- Radikale Venstre var blandt fortalerne for dobbelt statsborgerskab. Det er noget, som tiltaler mange udlandsdanskere, fordi de stadig føler sig danske og gerne vil være en del af det danske samfund, fortæller Anna Marie Dalgaard.

Mange af udlandsdanskerne er også selvstændige og har brug for gode betingelser for erhvervslivet. Derfor ville mange støtte op om Liberal Alliances politik.

- Mange af dem er entreprenører. De vil gerne have, at det er nemt og problemfrit at drive virksomhed, siger Anna Marie Dalgaard.

Selvom udlandsdanskernes fordeling på rød og blå blok meget ligner fordelingen i Danmark, så ville deres mandater alligevel kunne påvirke valgresultatet.

- Det ville da kunne flytte rundt på, hvilke partier der er størst inden for hver blok, fortæller Rune Stubager.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.