Dette kan have skabt metan på Mars

NASA-bilen Curiosity har fundet metan på Mars, men man ved endnu ikke, hvor det stammer fra. Kilden kan være mikroskopisk liv, men det er mere sandsynligt, at metanen er dannet af geologisk aktivitet, vurderer dansk forsker.
Metangas på Mars stammer sandsynligvis IKKE fra pruttende køer, men måske fra vulkaner.
Metangas på Mars stammer sandsynligvis IKKE fra pruttende køer, men måske fra vulkaner. NASA/JPL-Caltech/MSSS/HANDOUT / Scanpix

Af Videnskab.dk

I mere end to år har Mars-bilen Curiosity kørt rundt på den røde planet og lavet målinger.

Nu viser en ny analyse af Curiositys målinger, at der findes metan i Mars' atmosfære, og at indholdet af stoffet svinger gevaldigt, skriver Videnskab.dk.

Det betyder ifølge forskerne, at »en ukendt kilde« med jævne mellemrum forsyner planetens atmosfære med metangasser.

»I Jordens atmosfære kommer metan fra biologisk nedbrydning. Så potentielt set kunne metan i Mars' atmosfære blive dannet af ukendte mikroorganismer, men det kunne også stamme fra vulkansk eller geotermisk aktivitet. Uanset hvad, der danner metanen, er det et meget interessant fund,« siger Mars-forsker Kjartan Kinch, som er postdoc ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Se illustration lavet af NASA om metantilførsel på Mars på Videnskab.dk

Han påpeger, at selvom fundet af metan på Mars godt kan være et tegn på liv på planeten, så finder han det »mest sandsynligt, at metanen stammer fra en eller anden form for geologisk aktivitet.«

Hvis det viser sig, at det er vulkaner, som spytter metan ud i Mars' atmosfære, vil det imidlertid også være en stor nyhed – mange forskere har nemlig for længst dømt vulkanerne på Mars til at være udslukte.

Det er ikke første gang, at der er rapporteret fund af metan i Mars' atmosfære.

Observationer fra både Jorden og rummet har i de senere år vist tegn på metan på den røde planet, men hidtil har metan-observationerne vist modstridende resultater og ført til stor debat blandt forskerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Metan på Mars kan stamme fra liv

»Det har bestemt været betvivlet, om det nu også var rigtigt, at der var metan i Mars atmosfære – jeg må indrømme, at jeg selv har været i tvivl. Derfor er det ekstra spændende, at vi nu får bekræftet, at der er metan deroppe, og at der øjensynligt er kortvarige og kraftige variationer i koncentrationen af metan,« siger Kjartan Kinch, som ikke selv har været med til at lave det nye Mars-studie.

Det nye studie, som er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science, bygger på 20 måneders indsamling af data fra instrumenterne ombord på Curiosity-bilen.

Curiosity har målt på metangasserne nede i et stort krater, som kaldes Gale-krateret, hvor robotbilen oprindeligt landede i august 2012.

De nye målinger viser, at indholdet af metangasser i atmosfæren omkring krateret i visse perioder stiger drastisk – nogle gange er niveauet af metan steget tifoldigt over en periode på kun 60 dage på Mars.

»Resultatet tyder på, at metan lejlighedsvist bliver produceret eller lukket ud nær Gale-krateret – og at gassen spreder sig hurtigt, når disse episoder med 'udgasning' eller produktion ophører,« skriver Science i en opsummering af den nye undersøgelse.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forsker: Vi finder liv i rummet om 20 år

Alien-lignende skelet er et medicinsk mysterium

Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-files

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.