Dette kan gøre dig madafhængig

Der er en klar sammenhæng mellem posttraumatisk stresslidelse, en lidelse der kan opstå efter særlig forfærdelige oplevelser, og madafhængighed, viser ny forskning.
Der er en sammenhæng mellem at være athængig af mad og have posttraumatisk stresslidelse, viser ny forskning.
Der er en sammenhæng mellem at være athængig af mad og have posttraumatisk stresslidelse, viser ny forskning. Foto: Colourbox

Personer, som har posttraumatisk stresslidelse efter for eksempel at have oplevet krig, voldtægt, en ulykke eller et stort pres, har tre gang så høj risiko for at blive madafhængig, skriver news.health.com.

Sådan undgår dit barn overvægt – læs mere på oestrogen.dk

Forskere fra Minnesota Universitet har fundet frem til sammenhængen mellem posttraumatisk stresslidelse og afhængigheden af mad. Det er ikke en afhængighed alle med posttraumatisk stresslidelse vil opleve, langt fra faktisk for risikoen er stadig forholdsvis lille, men der ses en klar sammenhæng.

Den sammenhæng er vigtig i forhold til behandling af folk, der er madafhængige, forklarer assisterende professor på universitetet, Susan Mason:

-Hvis de kliniker, der yder psykisk sundhedspleje, er klar over at posttraumatisk stresslidelse sommetider ledsages af spiseproblemer, så er de bedre i stand til at skræddersy en behandling, som er bedre for patienten.

Misbrugsproblemer
Tidligere studier har også linket disse to ting sammen og flere personer med lidelsen vil opleve, at de har spiseproblemer og dermed udvikler overvægt eller undervægt. Faktisk ses det ofte, at også andet misbrug følger med, forklarer Susan Mason.

Sov dig sund og slank – læs hvordan på femina.dk

Forskerne har dog svært ved præcis at fastslå, hvorfor og hvordan disse afhængigheder udvikles, fordi det ikke er muligt at sammenligne med raske personers adfærd. Men en ting er sikkert, det ekstra indtag af mad er med til at dæmpe visse følelser og ligge låg ting som gør ondt, forklarer Susan Mason.

De nye studier slår altså fast, at der er en sammenhæng, men en direkte løsning eller idé om, hvorfor sammenhængen finder, det kan forskerne endnu ikke præsenterer, og de arbejder derfor videre med undersøgelserne.

Af Mette Skøtt, NewsDesk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.