Dette får indbrudstyven til at gå uden om dit hus

Hvad afgør, om tyven vælger dit hjem eller går videre? Det har Nordjyllands Politi spurgt en række tidligere kriminelle om.
Hvis tyven virkelig vil ind, kan han som regel komme det. Men ofte vælger tyve de huse, der ser ud til at være nemme at komme ind i, og går uden om dem, der ser besværlige ud.
Hvis tyven virkelig vil ind, kan han som regel komme det. Men ofte vælger tyve de huse, der ser ud til at være nemme at komme ind i, og går uden om dem, der ser besværlige ud. Colourbox

Påskeferien nærmer sig, og mange danskere skal på ferie eller familiebesøg. Men en anden og mere uvelkommen type besøg har også højsæson. Indbrudstyvene har nemlig travlt, når danskerne holder ferie.

Så hvordan gør du dit hjem så uvelkomment for indbrudstyve, at de vælger at gå videre i stedet for at finde brækjernet frem? Det har Andreas Mylund, som er sikringsrådgiver ved Nordjyllands Politi, et par gode råd til - baseret på interviews med 20 tidligere kriminelle.

- Vi kan se, at der især er tre ting, tyvene går op i, når de vælger, om de skal bryde ind i et hus eller gå videre, siger han til Avisen.dk.

Tyve elsker store buske

Den første er, hvor sikret et hus er rent teknisk. Har du gode låse og tyverialarmer, gør det dit hus mindre attraktivt for tyve. Selvom de kan bryde ind alligevel, tager det dem længere tid, og der er større risiko for at blive opdaget undervejs, forklarer Andreas Mylund.

Den anden afgørende ting er, hvor åbent området omkring dit hus er. Har du høj hæk eller høje træer, kan tyven bedre gemme sig og undgå at blive set.

Den tredje ting er graden af nabohjælp.

- Og her mener vi ikke den passive slags med et skilt, hvor der står 'nabohjælp' på, men den aktive, hvor man holder øje med, hvad der sker i kvarteret, for eksempel om der lusker en bil rundt, siger Andreas Mylund.

To biler signalerer, at du har penge

Nabohjælp betyder også, at I sørger for at en bortrejst nabos hus ikke ser bortrejst ud.

- For eksempel har vi hørt om østeuropæiske bander, der smider noget i indkørslen og tjekker, om det stadig ligger der dagen efter, for at se, om familien er bortrejst, siger Andreas Mylund.

Det er også altid en god idé ikke at lade sit hus se for attraktivt ud i tyvens øjne. Har du store panoramavinduer, der fremviser dine dyre designermøbler, fanger du nemt tyvens interesse. Det samme gælder huse med to store biler, da det signalerer, at man har penge og dermed sandsynligvis noget, der er værd at stjæle.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.