Dette er det dummeste, du kan glemme inden du sover

Tror du det lige går an at springe tandbørstningen over bare ind imellem, ja så kan du godt tro om.
Der er mange ting, du bør huske, inden du går i seng: Stille vækkeuret, fjerne makeup, og tage eventuelle kontaktlinser ud. Men har du husket det vigtigste?
Der er mange ting, du bør huske, inden du går i seng: Stille vækkeuret, fjerne makeup, og tage eventuelle kontaktlinser ud. Men har du husket det vigtigste? Scanpix / modelfoto

Vi har hørt det hele livet. Ligegyldigt hvor træt du er, må du ikke springe tandbørstningen over om aftenen. En ting er, at du får ualmindelig dårlig ånde, men der er flere ting, der kan vælte frem i nattens mulm og mørke.

Dine tænder afslører hvem du er: Læs mere på Q.dk

For springer du bare en tandbørstning over, fremmer det dannelsen af plak, der kan føre til huller og tandkødsproblemer.  Det er vigtigt at tænke på, dels når det gælder dig selv, men også dine børn. Også selvom det indimellem kan være fristende at springe tandbørstningen over på dine små børn, for det kan, som mange småbørnsforældre ved, tit være et hyr.

Derfor får du gule tænder: Læs mere på søndag.dk

- I løbet af dagen, så prøv at køre din tunge henover dine tænder tæt på tandkødet. Her kan du finde noget, der virker lidt klistret eller dunet. Det er plak, der er en bakterie. Når du børster tænderne, forstyrrer du bakterien, så den forsvinder. Men får du ikke børstet tænder, begynder den at ’angribe’ dine tænder. Jo længere plakken får lov til at sidde, jo hurtigere udvikler du tandsten.  Det kan også føre til inflammation eller blødende gummer, forklarer tandlæge Deepinder Sahota til Huffington Post.

Kommer du til at springe tandbørstningen over hyppigere, end du vil indrømme, kan du hurtigt ende med et dyrt og smertefuldt hul i tænderne. Men er du ikke grundig nok med tandbørstningen, er det faktisk lige så skidt.

Mundskyl kan gøre din ånde værre: Læs mere på søndag.dk

Tyggegummi duer ikke

Tandlægerne råder til at bruge en tandpasta med flour og en blød tandbørste. Tænderne skal som bekendt børstes mindst to gange om dagen, morgen og aften, og du bør bruge to minutter på din børstning, og du skal sørge for at dække alle flader og komme ind alle steder. Det vil sige ikke kun bruge tid på de tænder, du selv kan se. Tandtråd og et halvårligt besøg hos tandlægen er et must, fastslår Sahota.

- Det duer heller ikke bare at tage et stykke tyggegummi med mint eller en mundskyl, selvom det frisker munden op, for det det erstatter absolut ikke tandbørstningen, siger Sahota.

Så husk lige tandbørsten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.