Dette afgør, om du får rynker

Genetik og livsstil spiller i høj grad en rolle i forhold til dine rynker.
Kig på din bedstemor - det er sandsynligt, at du 'arver' hendes rynker.
Kig på din bedstemor - det er sandsynligt, at du 'arver' hendes rynker. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media

Er du også en af dem, der spiser sundt, motionerer og slet ikke ryger – men alligevel er mere rynket end dine jævnaldrende venner og veninder? Det kan virke lidt unfair, men der er faktisk rigtig gode grunde til det.

- Aldringsprocesserne er meget komplekse og et samspil af biologiske processer, som starter tidligt i livet, og de er også betinget af belastninger nu og her og tidligere i livet. Rynker er genetisk betingede, ud over f.eks. spor af rygning og solskader, forklarer Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGs sundhedspanel, der også peger på, at sociale faktorer spiller en rolle.

Der er en ganske god forklaring på, hvorfor vi bliver tykkere med alderen: Læs den på Soendag.dk

Om det er biologiske komponenter, sociale faktorer eller sundhedsadfærd, der betyder mest i forhold til aldring, er svært at svare på, men ifølge Anne W. Ravn er der bestemt grund til at holde fast i ens sunde livsstil.

Derfor bliver din numse fladere med alderen: Se grunden på Soendag.dk

Diætisten mener nemlig, at selvom aldringsprocessen bliver påvirket af en masse faktorer gennem hele livet fra fostertilstand til alderdom, kan sunde og gunstige vilkår i den senere del af voksenlivet helt sikkert kompensere for belastninger i den tidlige del af livet.

- Og omvendt kan genetiske forhold og gunstige sociale kår tidligt i livet evt. give ressourcer til, at man bedre kan klare belastninger senere i livet, forklarer Anne W. Ravn.

Når rynkerne først er kommet, er det svært at gøre noget ved det andet end at få Botox og Restylane – hvis man er til det.

Bliver du fed af havregryn? Få svaret på Søndag.dk

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.