Detektor: Arbejdsgivere overdriver udgifter til syge

DR’s Detektor har faktatjekket oplysninger fra Dansk Arbejdsgiverforening om, hvor astronomiske beløb Danmark bruger på sociale ydelser sammenlignet med Sverige. Men Detektor sætter spørgsmålstegn ved regnestykket.
DA's administrerende direktør Jørn Neegaard Larsen sagde forleden, at Danmarks udgifter til sociale ydelser er langt højere end Sveriges, og at vi kan spare milliarder, hvis vi gør som svenskerne. Men arbejdsgiverne overdriver prisen på syge danskere, konkluderer DR's Detektor.
DA's administrerende direktør Jørn Neegaard Larsen sagde forleden, at Danmarks udgifter til sociale ydelser er langt højere end Sveriges, og at vi kan spare milliarder, hvis vi gør som svenskerne. Men arbejdsgiverne overdriver prisen på syge danskere, konkluderer DR's Detektor. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix/arkiv.

Forleden var DA’s administrerende direktør Jørn Neergaard Larsen gæst i TV Avisen.

Her sagde han, at Danmarks udgifter til sociale ydelser er 50 procent højere end udgifterne til sociale ydelser i Sverige. Den forskel er for stor, mener DA og peger på, at danskerne ikke kan være 50 procent mere syge end svenskerne.

Men gået efter i sømmene holder regnestykket ikke, siger DR’s Detektor, som tjekker tal og fakta, der slynges ud i aktuelle debatter, og som kan være svære lige at gennemskue om egentlig holder.

Det skriver DR Nyheder

DA’s regnestykke holder ikke vand, konkluderer Detektor. Blandt andet fordi det ikke kun er ydelser til sygdomsbestemte ydelser, der indgår i DA’s sammenligning. Dagpenge, kontanthjælp, barselsdagpenge og børnepenge til folk i arbejde indgår også.

DA har altså ikke isoleret set på, om det ydelser til syge, der gør, at vi bruger flere penge end i Sverige.

60 milliarders besparelser, eller...?

En anden påstand, som Detektor også peger på som fejlagtig, er, at Danmark skulle kunne spare 60 milliarder om året, hvis vi gør som svenskerne.

Regnestykket er dog baseret på en OECD-opgørelse, hvori, det fremgår, at der er forskel på, hvordan sociale ydelser er opgjort i Danmark og Sverige. Eksempelvis er udgifterne til den danske efterløn medregnet, mens udgifterne til den tilsvarende ydelse i Sverige ikke indgår.

Til DR’s Detektor siger Jørn Neergaard Larsen, at DA ikke har set på, hvordan Danmark og Sverige er indrette i detaljer:

- Vi baserer os på OECD’s opgørelser, og det er vi komfortable ved, siger han og understreger, at de ikke mener, det er relevant for regnestykket, at poster er udeladt.

Læs hele historien hos DR Nyheder


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.