Det vidste du ikke om mandler

Vi bruger mandler i madlavningen året rundt, men det tidspunkt på året, som vi primært forbinder mandlen med er december. Bliv klog på den lille smagfulde nød her.
Du spiser sikkert mange mandler her op til jul, men hvor meget ved du om den lille fætter?
Du spiser sikkert mange mandler her op til jul, men hvor meget ved du om den lille fætter? Colourbox

Mandlen er en ægte kamæleon, som kan forvandle sig fra sød til bitter, fra gavnlig til sundhedskadelig. Vi har her samlet fire facts om mandler.

1. Mandlen er i familie med abrikos, fersken, blomme og kirsebær. Den kommer fra mandeltræet, hvor mandlen er den nød – eller rettere – det frø, der gemmer sig inde i træets stenfrugt. Frugten modner i juli, tørrer op, åbner sig og frigiver frøet.

Bag dit eget mandelbrød med denne opskrift. Læs mere på madogbolig.dk

2. Mandeltræet er oprindeligt fra Asien, hvor det stadig vokser vildt. Når mandeltræerne blomstrer i foråret, er det et lige så smukt syn som Japans blomstrende kirsebærtræer, når de står i fuldt flor. Fra mandeltræet fås både søde og bitre mandler. Det er de søde mandler, som bruges i madlavningen i både det søde og det salte køkken og som mel i bagværk eller masse i konfekt.

Få opskriften på en lækker chokolade-mandelkage. Læs mere på madogbolig.dk

3. De søde mandler bruges også til mandelolie, der også kan bruges som creme eller makeupfjerner. Mandler kan i det hele taget bruges til rigtig meget. De søde mandler betragtes som en sund snack. De har et højt indhold af de gavnlige umættede fedtsyrer og indeholder store mængder vitamin B og E, jern, kalk og magnesium. Mandler skulle beskytte mod hjerte-karsygdomme og siges at styrke immunforsvaret. De bitre mandler er en underart af mandler, som ikke er til at spøge med.

4. De bitre mandler indeholder små mængder af giftstoffet amygdalin, der kemisk er et forstadie til blåsyre. I de mængder, som man almindeligvis spiser mandler i, skulle det dog ikke være sundhedsskadeligt. Nogle gange kan der være en bitter mandel blandt de søde mandler. Du kan smage det, og så er det bare med at spytte den ud.

Åsa Swanberg, Mad og Bolig, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.