Det svenske regentpar fejrer bryllupsdag

Den svenske konge og dronning kan fejre deres 39-års bryllupsdag fredag.
Det svenske regentpar kan i år fejre deres 39-års bryllupsdag.
Det svenske regentpar kan i år fejre deres 39-års bryllupsdag. Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO

Under OL i München i 1972 mødte to unge mennesker hinanden. Men ikke to helt tilfældige unge mennesker. Det var nemlig det svenske regentpar, der fik øjnene op for hinanden.

Den daværende kronprins Carl Gustaf forelskede sig i den unge tyske Silvia Sommerlath, og 5 år efter blev den unge tysker til Sveriges nye dronning.

Den 19. juni 1976 giftede det forelskede par sig, og meget er sket siden i deres liv.

Regentparret har med årene fået tre børn, den ældste kronprinsesse Viktoria, nygifte prins Carl Philip og prinsesse Madeleine, som netop er blevet mor til sit andet barn. Og også børnebørn er føjet til kongeparrets inderste kreds. To skønne piger og en nyfødt prins er budt velkommen i det svenske kongehus.

Dronning Silvia var en almindelig tysk pige, der voksede op i Brasilien sammen med sin udearbejdende familie. Samtidig på den anden side af jorden levede en ung kronprins en royalt liv i Sverige og var blandt andet aktiv som spejder.

At en almindelig pige skulle gifte sig med en kronprins var ikke let dengang - og er det heller ikke i dag. Men da regentparrets midterste, Prins Carl Philip, annoncerede sin forlovelse med sin Sofia, som har været meget omdiskuteret i Sverige, støttede dronning Silvia op om den almindelige pige fra Dalarna i Sverige.

- Hun er meget skøn, nem at holde af og en sød person, sagde dronning Silvia til Aftonbladet, da hun mødte prinsessen for første gang.

Ifølge det svenske kongehus officielle hjemmeside, fremgår det ikke, om regentparret har særlige planer i dagens anledning.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.