Det skal du vide, når du fremlejer din bolig

Danskerne har taget muligheden for at tjene penge på at udleje sin lejlighed til sig. Der er dog flere ting, man skal være opmærksom på.
Hvis man overvejer at tjene en skilling på at udleje sin bolig i ferien, er der flere ting, man skal være opmærksom på.
Hvis man overvejer at tjene en skilling på at udleje sin bolig i ferien, er der flere ting, man skal være opmærksom på. Foto: Colourbox/free

Mens du selv sidder og sveder i sydens sol, kan det være fristende at leje lejligheden derhjemme ud til turister, der kan være med til at dække din husleje, indtil du vender hjem igen.

Og det kan for mange være en rigtig god idé, men der er nogle ting, det er værd at have helt styr på, før man kaster sig ud i livet som udlejer. Ellers kan det ende med at blive en dyr fornøjelse.

For det første er det vigtigt at undersøge, om du overhovedet må fremleje din lejlighed. Nogle ejerforeninger og de fleste andelsforeninger tillader nemlig ikke, at man lejer sin lejlighed ud til andre.

Og hvis du blot er lejer, skal du have din udlejers tilladelse til at fremleje. Ellers er udlejeren i sin gode ret til at opsige lejekontrakten, og du kan komme hjem fra ferien som hjemløs.

Når du så har fået grønt lys til at leje din lejlighed ud, er det vigtigt at tage sine forholdsregler, inden ferielejeren flytter ind, siger fagekspert i Boligejernes Videnscenter Bolius, Tine Sode.

- Det er en god idé at tjekke elmåler og vandmåler inden folk flytter ind og at have taget billeder til dokumentation for hvordan lejligheden ser ud, inden man lejer den ud. Og det er vigtigt man laver en lejekontrakt. Alle aftaler skal laves skriftligt, siger fagekspert i Boligejernes Videnscenter Bolius, Tine Sode.

Før du overlader nøglerne til din lejlighed til en turist, er det også vigtigt at vide, hvordan din forsikring dækker, hvis uheldet er ude.

For lige så snart, du giver andre mennesker fri adgang til din lejlighed, er der flere ting, en almindelig indboforsikring ikke dækker.

Lejer du din bolig ud privat eller gennem en udlejningsportal for en kortere periode, for eksempel når du er på ferie, skal du være opmærksom på, at din forsikring normalt ikke dækker, hvis lejeren stjæler dine ting eller begår hærværk, skriver Forsikringsoplysningen i Forsikring & Pension på deres hjemmeside.

Som udlejer vil man stadig via indboforsikringen være dækket i tilfælde af indbrud i udlejningsperioden, men en indboforsikring alene dækker ikke, hvis uheldet skulle være ude i hjemmet.

Hvis dine ting bliver ødelagt ved et uheld, kan de være dækket, hvis du har en særlig udvidet dækning for andre "pludselige skader," oplyser Forsikringsoplysningen.

Hvis du får held med at udleje din bolig, er det også vigtigt, at du orienterer dig i beskatningsgrundlaget for de penge, du modtager i husleje, og at du noterer din nye indtægt på din selvangivelse.

Fakta:

- Du skal betale skat af de indtægter, du får ved at fremleje din bolig, uanset hvordan udlejningen er formidlet. Det gælder også Airbnb.

- Som boligejer skal du kun betale skat af den del af lejeindtægten, der overstiger bundfradraget.

- Bundfradraget for en boligejer er 1,33 procent af ejendomsværdien, dog altid mindst 24.000 kroner.

- Hvis du er lejer eller andelshaver, er dit bundfradrag 2/3 af din årlige husleje.

- Du kan også vælge at betale skat af din lejeindtægt via et regnskabsmæssigt fradrag.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.