Det skal du vide, før du leaser din nye bil

Det bliver mere og mere populært at lease sin nye bil. Se her, om det kan betale sig for dig, og hvilke faldgrupper, du skal undgå.
Flere og flere vælger at leje bilen fremfor at eje den. Men det kan ikke altid betale sig.
Flere og flere vælger at leje bilen fremfor at eje den. Men det kan ikke altid betale sig. Foto: Colourbox/free

Hvorfor eje, når man kan leje? Flere og flere danskere har den filosofi, når det kommer til den nye bil.

Siden 2013 er antallet af privatleasede biler fordoblet, og i 2014 leasede danske forbrugere 12.700 biler. Det svarer til, at mere end hver femte nyregistrerede bil på de danske veje var leaset. Hos et af Danmarks største leasingsselskaber Alm. Brand Leasing har man mærket den øgede efterspørgsel. Men det har været på andre biler end tidligere.

- Vi har set en øget tendens til, at det nu er familiebilen, der bliver leaset. Før var det oftest de små biler eller familiens anden bil, siger Thomas Lindgren Mortensen, der er direktør for Alm. Brand Leasing til Newspaq.

Hvis du vælger at lease din nye mikrobil eller familiebil, kan du være heldig at spare penge.

Hos FDM anbefaler man først og fremmest, at man sørger for at privatlease bilen med FDMs standardkontrakt. Den giver nemlig forbrugerne en større sikkerhed. Og så skal man holde sig væk fra flexleasing.

- Ved flexleasing har man selv ansvaret for at sælge bilen efter leasingperioden. Det kan komme til at koste forbrugeren mange penge. Derfor skal man kun benytte privatleasing, siger Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom hos FDM til Newspaq.

Om det er billigere at lease kommer an på, hvor ofte du skifter bil. Hvis du skifter bil oftere end hvert tredje år, kan privatleasing være en god løsning. Hvis du vil beholde bilen længere, så kan privatleasing gå hen og blive dyrt.

- Hvis du køber en ny bil, er værditabet størst i bilens første leveår. Bilens værditab bliver til gengæld mindre og mindre med årene. Derfor har det betydning, siger han.

Når du leaser en bil, aftaler du på forhånd, hvor langt du må køre i bilen. Hvis du kører længere end det aftalte, skal du ofte betale dyrt for hver ekstra kilometer. Derfor er det vigtigt at have styr på, hvad bilen skal bruges til.

Når du leaser en bil, er det vigtigt at huske, at den skal leveres tilbage igen, og du har selv ansvaret for buler og ridser. Derfor skal du tegne en ansvars- og kaskoforsikring.

- Det er vigtigt at sætte sig ind i, hvilke krav, der er til bilens udseende, når den skal leveres tilbage. Det er gennemsnitligt 3000 til 4000 kroner, man skal betale. Derfor er det en god idé at lægge lidt penge til side hver måned til det, siger han.

Det er normalt at lease bilen i tre år. Hvis du mod forventning har brug for at komme ud af kontrakten, kan det oftest ske efter 12 måneder. Du skal dog opsige kontrakten med en måneds varsel. Men en tidlig opsigelse kan gøre det til en dyr fornøjelse at lease.

- Når du leaser en bil betaler du et startgebyr, og det får du ikke tilbage, selvom du opsiger før tid. Så bliver den månedlige ydelse ret høj, hvis man regner efter, siger han.

Hvis du er nyuddannet, i dit første job eller i et nyt parforhold uden børn, vil der med større sandsynlighed ske forandringer i den nærmeste fremtid, der også har betydning for dit kørselsbehov. Og så skal leasing overvejes grundigt.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.