Det skal du huske på bilferien

Mange børnefamilier vælger den firhjulede, når sommerferien sydpå kalder. Men hvad er fordelene og ulemperne ved bilfere?
Det kan virke som en stor mundfuld at køre på ferie selv, men det har sine fordele.
Det kan virke som en stor mundfuld at køre på ferie selv, men det har sine fordele. Foto: /free

Der er mange ting at tage stilling til, når sommerferien kalder, og danskerne begynder at drømme om sydens sol og varme.

Især børnefamilier pakker bilen og sørger selv for transporten frem til feriestedet. Men der er en række ting at overveje, inden man sætter sig bag rattet med hele den pukkelryggede, konkluderer Spar Nord Bank i en ny analyse.

- Vores analyse viser, at udgiften til transport på en bilferie nemt kan løbe op i over 10.000 kroner, fortæller pressechef Leif Simonsen fra Spar Nord.

- Mange tror, at hvis de tanker benzin for 2000 kroner på turen, så er det hele udgiften, men der er jo også andre omkostninger som vejbomme, afskrivning på bilens værdi og slitage, forklarer han til Ritzau Fokus.

De lidt skjulte udgifter ved en bilferie får Spar Nord Bank til at anbefale danskerne at sammenligne med andre rejsemåder, fordi bilferie ikke altid er det billigste.

- Samtidig skal man huske, at det tager 19 til 20 timer at nå den franske riviera - og det er altså lang tid at sidde på motorvejen, advarer Leif Simonsen.

Men marketingchef hos Dansk Bilferie, Lars Lyhne, mener, at det i høj grad er lyst og temperament, der afgør, om bilferie er noget for ens familie.

- Det tager længere tid at køre på ferie, men hvis man ser turen som en del af ferien, kan man få flere hyggelige oplevelser på samme ferie, fortæller han.

Mange af Dansk Bilferies kunder kører for eksempel forbi Paris på vej til Barcelona eller Sydfrankrig og overnatter en gang eller to tæt på byen og Disneyland.

Lars Lyhne anbefaler, at man gør transporten til en del af turen og i øvrigt holder masser af pauser undervejs.

- Tiden går nemmere på den måde. Men man bruger altså også masser af tid på at tage i lufthavnen, checke ind to timer før afrejse, vente på bagage og bagefter sidde i en taxa eller bus hen til hotellet. Det tager jo ikke kun 1,5 timer at flyve sydpå for nogen, påpeger han.

Begge mænd er enige om, at der er flest penge at spare, hvis man fylder en bil op. Fire personer kan spare mere i forhold til flybilletter end to.

Fakta: Gode råd til bilferien:

- Er det din første bilferie, så start evt. med Gardasøen eller Lidoen ved Venedig, der er ikke så langt væk.

- Kør når du er frisk og udhvilet, ikke efter en lang dag på job.

- Hold mange pauser. Modstå fristelsen til at køre seks timer i streg. Hold et hvil cirka hver anden time og hav en bold i bilen, så I kan røre jer lidt sammen i pauserne.

- En tablet til børnene er populær.

- Hyg jer på køreturen, tæl røde biler, syng en sang eller leg nogle andre klassiske kørelege, hvis mor og far har overskud til det.

- Husk køkkenrulle, vådservietter og skraldepose inde i bilen.

Kilde: Lars Lyhne, Dansk Bilferie.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.