Det skal du bruge din morgenurin til

Det er meget vigtigt, at du bruger din morgenurin, hvis du skal aflevere en prøve til din læge, for ellers kan oplysninger gå tabt, og du kan være syg uden at vide det.
Skal du aflevere en urinprøve, så er det vigtigt, at du afleverer den korrekt
Skal du aflevere en urinprøve, så er det vigtigt, at du afleverer den korrekt Scanpix

Er du bange for, at du har blærebetændelse, en bakterie i kroppen eller sågar en kønssygdom, så skal du sikkert aflevere en urinprøve til din læge – og her er det altså vigtigt, at du kommer med frisk morgenurin eller noget, der har været i kroppen 2-4 timer.

LÆS OGSÅ: Fødevareministeren bruger for mange penge

Gør du ikke det, så viser prøverne ikke altid det rette resultat, skriver kk.no.

En rutineprøve

Ved rutineprøver, eller hvis du skal testes for forskellige andre ting, så er det en rigtig god idé at fange din morgenurin, hvis du kan nå det, fortæller uroterapeut fra Ullevål Universitetssygehus, Siri Harket.

Kan du ikke nå at fange det om morgenen, så brug en prøve fra urin, der er taget 2-4 timer efter dit sidste toiletbesøg.

LÆS OGSÅ: Du kan godt: Så let opnår du dine drømme

Skal du ikke aflevere prøven med det sammen, så skal du gemme den i køleskabet, indtil du skal have den med dig. Her kan den stå op til 24 timer.

Du skal tisse lidt først

Ved de fleste prøver, skal du sørge for at tisse lidt, før du fylder urin ned i dit bæger, fortæller lægen John Olaf Næsheim.

Det skal du, fordi det er godt, hvis strålen er så ren som muligt. Men det er anderledes, hvis du skal testes for klamydia. Her vil lægerne gerne have urin, der er samlet straks du tisser.

- Klamydiabakterierne lever i urinrøret. Når vi tager prøver for dette, så ønsker vi at få al ”forureningen” med. Derfor foretrækker vi at få de første stråler, altså de første dryp. Og det er vigtigt, at urinen har været i blæren mindst et par timer, siger lægen John Olaf Næsheim.

LÆS OGSÅ: Fire nemme måder at spise lidt sundere på

Pas på med forurening

Men helt generelt skal folk, der skal have tjekket deres urin, passe på med ikke at forurene den, når den er på vej ned i det lille bæger.

- Det er at foretrække, at urinen undgå forurening fra huden, så kvinder bør holde deres kønslæber til side, og mændene bør trække forhuden tilbage, forklarer John Olaf Næsheim.

LÆS OGSÅ: Så nemt gør du din knivblok rent

Han pointerer, at det er meget vigtig, at du tager dine prøver rigtigt, for eller kan resultaterne vise sig at være forkerte. Det kan betyde, at du kommer i unødvendig behandling for noget, du ikke har eller omvendt.

Puha, det er altså ikke nemt at lave en korrekt urinprøve – men mon ikke denne ny viden gør det mere attraktivt, at gøre sig umage.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.