Det skæve tårn i Pisa står endelig stille

For første gang i tårnets 800-årige historie står Pisas vartegn stille. Efter 10 års kamp har ingeniører reddet det skæve tårn.
Det Skæve Tårn i Pisa er blevet lidt mindre skævt - og står for første gang i 800 år stille. Foto: Getty Images

I århundreder har Det Skæve Tårn i Pisa givet ingeniører hovedpine, mens turister har elsket det hældende italienske vartegn. Nu ser ingeniørerne endelig ud til at kunne læne sig lidt tilbage og nyde synet.

Eksperter har i 10 år arbejdet på at få tårnet til at stoppe med at falde. For første gang i tårnets historie ser det nu ud til at være lykkedes.

- Alle vores forhåbninger er blevet bekræftet. Nu kan vi sige, at tårnet kan stå stabilt i mindst 300 år, siger ingeniør og geolog Michele Jamiolkowski til den italienske avis Corriere delle Sera.

Ustabilt ler

Tårnet er de seneste mange år blevet skævere og skævere, og i 12 år blev det lukket for offentligheden, fordi eksperterne frygtede, at det ville styrte sammen. Byggeriet af tårnet begyndte i 1173, men allerede inden arbejderne nåede tredje etage, begyndte tårnet at hælde, fordi det er bygget på et område med ustabilt ler.

I 1990 var hældningen på mere end fire meter. Eksperterne forankrede derfor tårnet til jorden med kraftige stål-wirer. Siden har italienerne brugt næsten 200 millioner kroner på at grave jord væk og sprøjte cement ind under tårnet.

Kampen mod tyngdekraften ser ud til at have virket. De seneste målinger viser, at tårnet nu hælder præcis 3,99 meter – og tilsyneladende står helt stille.

Hældningen svarer nu til, hvad den var i år 1700, oplyser Reuters. Og ingeniørerne har ingen planer om at rette tårnet længere op – så turisterne kan stadig nyde det skæve, men nu stabile tårns charme.

faktaboks

Byggeriet af Det Skæve Tårn i Pisa blev påbegyndt i 1173 som klokketårn til katedralen i Pisa.

Byggeriet tog 200 år, men allerede efter fem år begyndte det at hælde.

De seneste syv år har ingeniører rettet tårnet 48 centimeter op og fjernet 70 ton jord under tårnet.

Tårnet hælder nu 3,99 meter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.