Det må Danmarks fattigste børn undvære

Det er langt fra kun den nye actionfigur, der ryger, når økonomien skrænter. Danmarks fattigste børn går både glip af morgenmad, fødselsdage og fællesskab.
Børnefødselsdage og fritidsaktiviteter er der ikke plads til i Danmarks fattigste hjem.
Børnefødselsdage og fritidsaktiviteter er der ikke plads til i Danmarks fattigste hjem. Colourbox

Når far og mor har rod i økonomien, er det ikke kun det nye legetøj og de lyserøde kondisko, som børnene må vinke farvel til. Fattigdom betyder også en afvisning af det sociale fællesskab. Det skriver Politiken.

Familiesociolog hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, Karen Margrethe Dahl påpeger hvor ødelæggende for barnet det kan være, ikke at holde børnefødselsdage eller gå til fritidsaktiviteter.

"Hvis man aldrig kan holde en fødselsdag for klassen og ikke kan være med til de andres fødselsdage, fordi man ikke har råd til gaver, så føler man sig meget anderledes og får ikke et lige så rigt børneliv som andre", siger hun.

Hun advarer mod at gøre fattigdommen op i tal.

"Det er ikke noget, man kan sætte et økonomisk mål på, men det er en kvalitet i livet ikke at føle, at man skiller sig for meget ud, og at man kan være med til de samme ting som andre,"

Direktør i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen kan sagtens genkende mønsteret.

"67 procent af dem, som henvender sig til os, har børn, som har mindre end et ugentligt besøg af venner. På et nationalt plan er tallet 34 procent. Det viser, at børnene ikke har lyst til at tage nogen med hjem – fordi der ikke er rart at være, der er rodet eller ikke råd til mad. Det går ud over børnenes selvværd og sociale relationer", fortæller han.

Kilde: Politiken.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.