Det kan hvidløg gøre for din sundhed

Vi ved alle, at hvidløg er sundt - men hvordan bruger man det egentlig bedst?
Det ikke bare smager godt. Det er også hamrende sundt for dig.
Det ikke bare smager godt. Det er også hamrende sundt for dig. SCANPIX arkiv

Hvidløg stammer fra Centralasien. Hvidløg, der er en kraftigt duftende løgknold af liljefamilien, er et af verdens ældste krydderier og har i årtusinder været brugt mod alt fra infektioner til onde ånder.

Studier har vist, at du muligvis kan afkorte din forkølelse ved at spise hvidløg. Det er også allicin, der menes at være virksomt mod en række dårlige bakterier i dit mave- og tarmsystem. Hvidløg skal efter sigende virke udrensende og altså være et plus for din tarmflora.

Rikke Goerlich, der er phytoterapeut og medlem af SØNDAGs sundhedspanel, guider dig her gennem hvidløgets mange positive sider.

Sådan kan du udnytte gurkemejens sunde egenskaber. Læs hvordan på Søndag.dk.

Beskytter mod kræft

Befolkningsundersøgelser peger på, at hvidløg kan give dig en vis beskyttelse mod kræft – og især mod at udvikle kræft i mave og tarm.

Og meget tyder også på, at hvidløg kan sænke blodets indhold af kolesterol i blodet og måske sænke dit blodtryk en smule. Et forsøg er nået frem til, at hvidløg modvirker åreforkalkning og dermed kan forebygge blodpropper. Hvidløg udvider nemlig karrene, hvilket giver en bedre blodgennemstrømning.

Endelig har hvidløg et højt indhold af vitamin C, som blandt andet styrker dit immunforsvar. I øvrigt indgår både løg og hvidløg i myndighedernes anbefaling om seks stykker frugt og grønt om dagen.

Det er rigtig sundt at spise chili. Læs om chiliens mange positive egenskaber på Søndag.dk.

Sådan bruger du hvidløg

Phytoterapeut Rikke Goerlich foreslår, at du selv vælger, hvor stærk både smagen og virkningen af hvidløg skal være. Et helt fed hvidløg, som stadig bærer sin beskyttende kappe, har ikke den store duft. Skærer du feddet over på langs, vil det have en mild duft og smag, små tern giver en lidt stærkere virkning, og det pressede fed har den stærkeste smag, duft og virkning.

Du kan også presse et fed hvidløg og blande det med grøntsags- eller frugtjuice. Her får du alle de gode stoffer, men smagen er typisk meget mild i disse blandinger. Hvis du gerne vil bruge frisk hvidløg lidt målrettet i din sunde hverdag, kan du ifølge Rikke Goerlich gå ud fra følgende tommelfingerregler: Et fed dagligt virker forebyggende, to til seks fed dagligt virker mod akutte infektioner, og to til tre fed dagligt virker mod kroniske sygdomme.

Hvis du ikke kan døje smagen, kan du snuppe et kosttilskud, hvor lugten er helt minimal. Der findes forskellige former for kosttilskud med hvidløg. Nogle er målrettet infektioner i kroppen, mens andre modvirker problemer med hjerte og kredsløb.

Vær opmærksom på, at hvidløg virker blodfortyndende.

Gitte Høj, redigeret af Louise Aarkrog, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.