Det kan et Brexit betyde for Danmark

I tusindvis af tabte job og manglende opbakning i EU. Konsekvenserne af et britisk nej til EU kan blive store.
Normalt er en britisk afstemning ikke noget, der kan få direkte konsekvenser for Danmark. Men denne gang er der grund til bekymring.
Normalt er en britisk afstemning ikke noget, der kan få direkte konsekvenser for Danmark. Men denne gang er der grund til bekymring. Foto: Scanpix/arkiv

Med 51,89 procent af stemmerne har briterne besluttet at forlade EU, viser det endelige resultat.

Men hvad betyder det for os i Danmark? Og får et britisk nej til EU konsekvenser for Danmark?

Avisen.dk giver dig svar her:

Told på varer

Der kommer i første omgang til at gå lang tid, før vi overhovedet ved, hvad briterne kan blive enige om at gøre efter et nej. Sådan lyder vurderingen fra Rebecca Adler-Nissen, professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Hvis briterne stemmer sig ud af EU, kommer der til at gå nogle år, hvor briterne finder ud af, hvad de kan og vil, siger hun og tilføjer:

- Men vi skal bestemt være bekymrede. Hvis Storbritannien forlader det indre marked og toldunionen, som er det helt centrale i EU, kan vi ende i en situation, hvor vi skal betale told på varer, og det vil fordyre handel med Storbritannien enormt.

Kan koste arbejdspladser

Storbritannien en af Danmarks største handelspartnere, og et britisk farvel til EU vil påvirke den danske milliardeksport til Storbritannien. Svækket eksport kan i yderste konsekvens koste arbejdspladser.

I et estimat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslås det, at de samlede beskæftigelseskonsekvenser kan være op mod 13.000 færre danske job i 2020.

Danmark eksporterer hvert år for omkring 70 milliarder kroner til Storbritannien. Det svarer til syv procent af den samlede eksport og gør Storbritannien til Danmarks femtestørste handelspartner.

Risiko ved eksport

Men en britisk udtræden af det såkaldte indre marked, som også omfatter fritagelse for told mellem EU-landene, er måske i virkeligheden ikke så sandsynlig, vurderer Rebecca Adler-Nissen.

- Paradokset er, at dele af nej-siden gerne vil være en del af det indre marked og fortsætte med at handle med Europa. Derfor kan Storbritannien ende med en tæt tilknytning til EU på samme måde som Norge. Og så bliver konsekvenserne ikke så store.

Men ind til en sådan aftale falder på plads, vil ingen kunne vide sig sikre.

- Fra et nej til EU og frem til at briterne får forhandlet en ny aftale vil danske virksomheder fortsat kunne handle frit, men de vil ikke vide, hvilken aftale briterne får med EU, og om briterne fortsat skal være med i det indre marked, og det kan gøre det mere risikabelt at satse på eksport til Storbritannien.

Kan miste rettigheder

Imens nej-sigerne gerne vil det indre marked, er uviljen mod EU's fri bevægelighed stærk. Et nej kan derfor få konsekvenser for danskere, som bor og arbejder i Storbritannien.

- Det er ikke sikkert, at man bliver smidt ud. Men uviljen mod EU's fri bevægelighed på nej-siden kan betyde, at briterne vil gå efter at begrænse de fordele og den ligestilling med briter, som man har i dag som EU-borger i landet. 

Det handler eksempelvis om samme ret til pension og samme adgang til velfærd, sundhed og det sociale system. Der dog enorm stor usikkerhed om spørgsmålet, understreger Rebecca Adler-Nissen.

- EU's frie bevægelighed er simpelthen en hjørnesten i det indre marked. Derfor kan briterne formentlig ikke få lov til at vælge det ene fra og det andet til.

Vigtig alliancepartner

Hos tænketanken Europa fremhæver direktør Bjarke Møller, at et britisk nej til EU, vil svække opbakningen til den politiske kurs som Danmark ønsker i EU.

- Danmark er stor tilhænger af det indre marked, og Danmark presser også på for en energiunion, som er vigtigt for at sikre udbygningen af vindenergi.

Det er begge områder, hvor Storbritannien, Danmark, Tyskland og Holland har for vane at stå sammen mod de mere protektionistiske lande i syd. 

- Derfor kan det med briterne ude af EU blive svært at skabe den samme opbakning til den politik, som Danmark gerne vil i EU, siger Bjarke Møller.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.