Det kan du gøre for at undgå pigmentforandringer

Vi vil gerne undgå, at vores hud kommer til at se ujævn ud på grund af pigmentforandringer. Men hvorfor får man pigmentforandringer, og hvad kan man gøre for at forebygge dem?
Solcreme kan være med til at forebygge forandringer i din pigment. Så husk den!
Solcreme kan være med til at forebygge forandringer i din pigment. Så husk den! SCANPIX arkiv

Pigmentforandringer i huden kan – særligt hvis pigmentforandringerne forekommer i ansigtet – få huden til at se ujævn ud. Rigtig mange af os vil gerne pigmentforandringerne til livs.

Fire tips til at holde huden smuk. Læs mere på søndag.dk

Men hvad er pigmentforandringer egentlig, hvorfor får vi dem, og hvad kan vi gøre ved pigmentforandringerne?

Det har vi spurgt Annesofie Faurschou, der er læge og ph.d. i dermatologi, om.

’Pigmentforandringer opstår, fordi hudens farvestof, melanin er på overarbejde, hvilket gør, at de pigmentdannende celler danner for meget melanin, som kan farve et hudområde brunt, rødligt eller sort,’ siger hun.

Sådan plejer du din hud yngre. Få svaret på soendag.dk

Solen kan give pigmentforandringer

Og der kan være flere forskellige grunde til at vi får pigmentforandringer. Ekstrem solbadning er en af dem.

’Pigmentforandringer kan være tegn på overdreven solbadning. Men pigmentforandringerne kan også skyldes for eksempel hormonelle forandringer på grund af p-piller, graviditet eller hormonbehandling i overgangsalderen, medicin og visse sygdomme. Pigmentforandringerne kan også være forstadier til kræft’, forklarer hun.

Og selv om pigmentforandringerne i nogle tilfælde kan være tegn på sygdom, så er de oftest ufarlige, understreger Annesofie Faurschou.

’De er oftest ufarlige, men desværre er der også dem, der kan være tegn på alvorlig sygdom, for eksempel modermærkekræft. Det er derfor en god idé at få sin læge til at se på ens pigmentforandringer, hvis man er i tvivl om, hvad de skyldes,’ siger hun.

Undgå sollys og forebyg pigmentforandringer

Og til dem, der ikke har fået pigmentforandringer og som helst vil undgå dem, så er der faktisk flere ting, du kan gøre for at forebygge, at du får pigmentforandringer.

’Det vigtigste er at undgå sollys, som kan stimulere dannelsen af nyt pigment. Man skal derfor bruge solcreme med høj solfaktor mod både UVB- og UVA-stråler, hvis man færdes i solen. Cremen skal ikke kun bruges på stranden, men også på almindelige dage, da blot en lille soldosis for eksempel på en gåtur kan forværre pigmentforandringerne. Mange typer af pigmentforandringer kan over tid forsvinde helt. Men ikke alle. Derfor bør man holde øje med dem og reagere, hvis de ikke forsvinder eller hvis de udvikler sig,’ siger hun.

Redigeret af webredaktionen, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.