Danskere over 35 år vil helst have svinekød til aftensmad, mens folk under 35 hellere spiser kylling. DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, hvad der oftest ligger på vores tallerkener, og i forhold til Fødevarestyrelsens kostråd er vi lidt for glade for kødet. Men hvad kan man gøre for at ændre det?
Noget af det første, vi kan se på, er mængden og fordelingen af mad, vi indtager, mener Lene Sølvkær Nielsen, der er klinisk diætist hos Østerbrodiætisterne.
At dele måltidet op efter Y-tallerkenen er en let måde at finde ud af, om kødet dominerer for meget. Fødevarestyrelsens kostråd anbefaler 40 procent grøntsager, 40 procent kartofler, ris, pasta eller brød, og faktisk kun 20 procent kød.
- Det er nemt at forholde sig til Y-opdelingen, så den er god at starte med, hvis man vil skære ned på kødet, siger Lene Sølvkær Nielsen.
Ifølge DTU Fødevareinstituttets analyse mangler der balance på tallerkenen, når vi spiser svine-, okse- eller kalvekød. Den gennemsnitlige tallerken indeholder 34 procent kød, 28 procent grøntsager og 38 procent ris, pasta eller kartofler.
- Kød har den højeste status i vores madhierarki, og grøntsagerne er bare statister, mener Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, der arbejder for bedre mad til alle og er en selvejende institution under Miljø- og fødevareministeriet.
- Vi er for dårlige til at få det grønne til at smage godt. Men for eksempel kan en lækker dressing altså gøre rigtig meget i forhold til at gøre det spændende at spise, forklarer Judith Kyst. Hun tilføjer, at vi fremover bør starte i grøntafdelingen i stedet for kødmontren, når vi handler ind, og sørge for at købe det, der er i sæson.
Klinisk diætist Lene Sølvkær Nielsen peger også på, at mange ikke er klar over kalorieindholdet i kød. Netop derfor indtager vi måske flere kalorier, end vi selv tror, og kunne spare lidt ved at udskifte en del af kødet med grøntsager. Problemet er bare, at vi ikke gør det.
Fisken er nærmest på vej ud, når man kigger på den danske aftensmad. DTU's beregninger viser, at voksnes fiskeindtag kun ligger på 10 procent af de undersøgte måltider. Det svarer til, at mange ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen, men fra et ernæringsmæssigt synspunkt vil det selvfølgelig være godt at sætte fisk på menuen noget oftere, skriver DTU.
- En af grundene, til at vi ikke spiser nok fisk, er, at udvalget i supermarkedet simpelthen er for kedeligt. Hvis vi skal inspireres til at spise mere af det, skal der også være mere at vælge imellem, siger Judith Kyst.
- Spis frugt og mange grøntsager
- Spis mere fisk
- Vælg fuldkorn
- Vælg magert kød og kødpålæg
- Spis mindre mættet fedt
- Vælg magre mejeriprodukter
- Drik vand
- Spis mindre sukker
- Spis mad med mindre salt
Det gjorde DTU: DTU Fødevareinstituttet har analyseret data fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-2013 (DANSDA) og beregnet, hvilke 20 aftensmadsretter danskerne hyppigst spiser.
/ritzau/FOKUS