Det her bliver Lykketofts opgaver i FN

Som formand for FN's Generalforsamling skal Mogens Lykketoft sikre, at der bliver opstillet nye mål for FN.
Fra september næste år bliver det Mogens Lykketoft, der er formand for FN's Generalforsamling.
Fra september næste år bliver det Mogens Lykketoft, der er formand for FN's Generalforsamling. Foto: FINN FRANDSEN/POLFOTO

Titlen er den samme, men formandsposten er vokset fra at holde danske folketingsmedlemmer i ørerne til verdens nationer, når Mogens Lykketoft næste år i september bliver formand for FN's Generalforsamling.

Det bliver Lykketoft, der skal holde styr på de knap 200 medlemslande, når de den tredje tirsdag i september indleder deres tre måneders lange maratonmøde.

* Formanden for FN's Generalforsamling har indflydelse på, hvordan forhandlingerne mellem medlemslandene tilrettelægges.

* Formanden har ingen direkte indflydelse på den politiske udvikling.

* En af de store opgaver, der hviler på Lykketoft, er at sikre, at der bliver lavet en række nye mål for FN.

* I 2000 satte 189 af verdens statsledere sig sammen og formulerede FN's Millenniumerklæring. Erklæringen definerede otte klare mål, som skulle forbedre menneskers levevilkår og sikre en bæredygtig udvikling over hele verden.

* Målene gik blandt andet ud på at arbejde for at bekæmpe fattigdom, sult, sygdomme, analfabetisme og diskrimination af kvinder.

* Siden vedtagelsen af millenniumerklæringen er verden på en række områder kommet nærmere opfyldelsen af 2015-målene: 89 procent af børn i udviklingslande gik i 2008 i skole, 400 millioner færre lever under fattigdomsgrænsen, færre børn dør, og 1,6 milliarder flere har fået adgang til rent drikkevand.

* Posten som formand går på skift mellem de fem regioner af medlemslande i FN. Til næste år er det de vestlige landes tur til at have posten.

* Mogens Lykketoft kommer også til at tilrettelægge valget af en ny generalsekretær for FN, når den nuværende leder af organisationen, Ban Ki-moon, træder tilbage ved udgangen af 2016.

* Det er generalforsamlingen, der efter nominering fra Sikkerhedsrådet vælger ny generalsekretær.

* Mogens Lykketoft skal være formand for forsamlingen fra 15. september 2015 og et år frem.

Kilder: FN med flere.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.