"Det hele sluttede faktisk i harmoni"

Helle Thorning-Schmidt vil få et blandet eftermæle, vurderer politisk kommentator Hans Engell. Men det er svært at sige, om hun for alvor vil blive husket.
"Lige så hurtigt hun kom ind på scenen, lige så hurtigt forsvinder hun igen," siger Hans Engell om den afgående statsminister og S-formand.
"Lige så hurtigt hun kom ind på scenen, lige så hurtigt forsvinder hun igen," siger Hans Engell om den afgående statsminister og S-formand. Foto: Thomas Lekfeldt /Scanpix

Danmarks første kvindelige statsminister er trådt tilbage og forlader også posten som formand for Socialdemokraterne. Helle Thorning-Schmidt har stået i megen modvind, men hun takker af på et tidspunkt med opbakning, siger Hans Engell, der er politisk kommentator og tidligere leder af Det Konservative Folkeparti.

- Hun har i perioder haft et meget anstrengt forhold til den socialdemokratiske folketingsgruppe og nogle af ministrene. Men det hele sluttede faktisk i harmoni. En stor del af den sidste tid og også valgkampen har været præget af en stor grad af enighed og fodslag, siger Hans Engell.

Socialdemokraternes fremgang på tre mandater er den første fremgang i fjorten år. Men Hans Engell er ikke i tvivl om, at det efter ti år som formand nu er det rette tidspunkt for Helle Thorning-Schmidt at stoppe.

- Det er klogt, at hun har trukket sig. Var hun fortsat, var det blevet et langt forløb, hvor hendes målinger var blevet dårligere og dårligere. Til sidst var der kommet intern kritik, og alle de skænderier, hun har fået lagt bag sig, var blusset op igen, vurderer Hans Engell.

Hurtigt ind, hurtigt ud

Helle Thorning-Schmidt var et nærmest ubeskrevet blad, da hun vandt kampen om formandsposten over Frank Jensen i 2005. Hun havde siddet fem år i Europaparlamentet og var først kort forinden kommet i Folketinget.

- Hun kom ind fra siden i dansk politik. Hun er ikke groet op gennem ungdomsorganisationer eller med folketingsarbejde, siger Hans Engell.

- Lige så hurtigt hun kom ind på scenen, lige så hurtigt forsvinder hun igen.

Derfor er det svært at sige, om hun vil blive husket, eller om hun bare bliver en parentes i den socialdemokratiske partihistorie, mener Hans Engell.

Under alle omstændigheder vil hun få et blandet eftermæle, vurderer han.

- Hun var den første kvindelige statsminister og den første til at bringe SF i regering. Og hun vil blive husket for, at hun efter en svag og usikker start lykkedes med at få et bedre greb om tingene, siger Hans Engell.

Delte meninger

Der er ingen tvivl om, at løftebruddene også vil blive husket. Hele det projekt, hun byggede op sammen med SF viste sig jo at være uholdbart, fordi de radikale også skulle med i regeringssamarbejdet.

- Det er nok hendes allerstørste fejl, mener Hans Engell.

Til gengæld gav hun Danmark en stærk international profil. Blandt andet er hun den første i lang tid til at få en tysk kansler på besøg, fremhæver han.

I forbindelse med hendes 10-års jubilæum som partiformand, erklærede Helle Thorning-Schmidt, at hun havde ført Socialdemokraterne hjem, hvor partiet skal være.

- Det er der meget delte meninger om, både blandt vælgerne og internt i partiet. Der er mange, der længes efter en Mette Frederiksen, som de oplever som mere autentisk end Helle Thorning. Hun er mere en af deres egne, mens Helle forblev en, der kom udefra, lyder det fra Hans Engell.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.