Det gør søvnmangel ved dit helbred

Det har store negative effekter på dit helbred, hvis du ikke sover nok.
Hvis du konstant er i søvnunderskud, bør du gøre noget ved det. Søvnmangel har nemlig store konsekvenser for dit helbred.
Hvis du konstant er i søvnunderskud, bør du gøre noget ved det. Søvnmangel har nemlig store konsekvenser for dit helbred. Kaare Smith / Scanpix

Kroppen har brug for søvn. Og når den ikke får det, er konsekvensen ikke blot, at vi bliver trætte, uoplagte og måske lidt småsure. Det går faktisk ud over vores helbred.

Craig Cooper, der har grundlagt Cooperative Health, og som er sundhedsekspert samt forfatter til bogen ’The New Prime’, forklarer, at søvnmangel kan påvirke alle aspekter i vores liv. En nat med dårlig søvn i ny og næ har ikke de store konsekvenser, men kronisk søvnmangel giver kroppen rigtig mange problemer, skriver Huffington Post.

Her får du en liste over de konsekvenser, den kan medføre:

1. For højt blodtryk

Får du for lidt søvn, kan det medføre et for højt blodtryk. Og det kan kædes sammen hjerteanfald, slagtilfælde, hjertesvigt og irregulær hjerterytme.

På Femina.dk kan du læse om 7 klare tegn på, du mangler søvn

2. Du ældes hurtigere

Den manglende søvn gør dig simpelthen ældre. Den nedsætter nemlig dit testosteronniveau med 10-15 pct., og det svarer faktisk til en aldring på et årti. Det påvirker også din libido, din kropsstyrke, evnen til at koncentrere sig og dit energiniveau.

Sex uden orgasme ødelægger din søvn. Læs på Femina.dk hvorfor

3. Øget diabetesrisiko

Søvnmangel øger insulinresistensen hos personer med type-1-diabetes samt hos helt raske personer. Og i øvrigt har antallet af søvntimer om natten også en effekt på risikoen for at udvikle type-2-diabetes.

4. Du bliver tykkere

Vi tager på af ikke at sove nok. Overvægt og vægtstigning er nemlig kædet sammen med søvnmangel i mange undersøgelser.

Forskere mangler dog helt at få klarlagt, hvordan den ekstra søvn konkret bidrager til et vægttab.

5. Din hukommelse svækkes

Flere studier på både dyr og mennesker viser, at søvnmangel har en negativ effekt på indlæring, hukommelse og vores generelle kognitive funktion.

6. Dine reflekser påvirker

Dine motoriske reflekser påvirkes af søvnproblemer, og det kan særligt være et problem, hvis du har en aktiv livsstil, hvor kroppen netop bruges meget.

7. Giver mere inflammation

Ny forskning har antydet, at den manglende søvn kan føre til et højere niveau af betændelsestilstande i kroppen, og at det kan føre til en række stofskiftesygdomme.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.