Det gør olivenolie ved din krop på 6 uger
Der skal ikke lang tid til, før du kan mærke olivenoliens gode effekter.
Der skal ikke lang tid til, før du kan mærke olivenoliens gode effekter.
Der skal ikke lang tid til, før du kan mærke olivenoliens gode effekter. Colourbox / Modelfoto


Det er en rigtig god idé at spise lidt olivenolie hver dag. For på bare seks uger kan det nedsætte din risiko for at få et hjerteanfald markant, viser ny forskning fra Glasgow University.

Forskerne har nemlig fundet frem til, at olivenolie meget markant forbedrer de kemiske signaler i kroppen, som har med hjertesygdomme at gøre, skriver Dailymail.co.uk.

De undersøgte helbredsfordelene ved at spise efter middelhavskosten og så særligt på, hvordan den påvirkede folk, der ikke normalt indtog olivenolie.

Olier kan bruges til andet end madlavning. Læs til hvad på Soendag.dk

Indtog olien hver dag

De raske mennesker, der deltog i undersøgelsen, fik tilsat 20 ml olivenolie, hvilket svarer til fire teskefulde, til deres daglige kost. Og bare denne smule olivenolie hver dag gjorde altså en stor forskel, viser undersøgelsen, der har været publiceret i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

En gruppe på 69 mænd og kvinder, der ikke tidligere havde olivenolie som en fast bestanddel af kosten, blev delt op i to grupper, hvor de skulle indtage 20 ml olivenolie, som henholdsvis havde et lavt og højt indhold af fenoler (naturlige bestanddele af planter – også oliven – som er mistænkt for at have de gode helbredseffekter) dagligt.

Via urinen testede forskerne for biomarkører fra sygdomme såsom hjerteanfald.

Vil du prøve 5:2-kuren? Se på Femina.dk, hvordan du gør.

Alle olivenolier kan bruges

Forskerne kunne klart konkludere, at der var en stor effekt hos begge grupper, og at deres risiko for at få hjerteanfald faldt markant.

’Vi har fundet frem til, at uanset indholdet af fenol, er der en positiv effekt. Hvilken som helst olivenolie med et lavt eller højt fenolindhold, er gavnlig for kroppen,’ siger Emilie Combet, der er læge og forsker ved School of Medicine ved Glasgow University.

Hun peger på, at hvis folk udskiftede andre fedtkilder med olivenolie, vil det have markante effekter på folkesundheden. Olivenolie indeholder gode omega-6-fedtsyrer, som blokerer kroppens reaktion på inflammationen fra kroniske sygdomme som hjertesygdomme og gigt. Det er også med til at reducere blodtrykket.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.